El conveni d’hostaleria de Catalunya segueix sent polèmic. CCOO, el segon sindicat amb presència al sector, ha comunicat que no firmarà el preacord al qual han arribat les patronals amb la UGT de Catalunya. El principal motiu del dissens és el tractament que es dóna en l’acord a les externalitzacions.
El sindicat considera també que el principi d’acord no satisfà tampoc les reivindicacions pel que fa a salaris, premi de vinculació o el complement de manutenció.
Sobre les externalitzacions, CCOO recorda que la seva proposta es basava en l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors, es garantís, en tots els supòsits, és a dir, per a tots els departaments, el conjunt de les condicions econòmiques i socials del conveni d’hostaleria. Això no obstant, el principi d’acord preveu que les empreses han de garantir únicament el salari i la jornada del conveni d’hostaleria, però no la resta de drets i condicions del conveni d’hostaleria (premi de vinculació, dies d’assumptes propis, descans setmanal, nocturnitat, festes no recuperables, calendari laboral, vacances, festes setmanals, drets sindicals, llicències, permisos…), diu CCOO.
A més, el nou conveni limita aquesta garantia a una sèrie de departaments (restaurant, sales, bars, pisos, recepció, cuina, economat i zones termals dels balnearis), quedant els altres departaments fora d’aquestes garanties, afirma el sindicat.
Un altre punt de l’acord considerat per CCOO manera negativa és la regulació del complement salarial en espècie (manutenció), ja que a la demarcació de Tarragona es redueix l’import per al personal de nou ingrés, mantenint el personal antic la diferència en un complement ‘ad personam’ consolidable i revaloritzable. Als hotels que no tenen cuina desapareix el complement salarial de manutenció i en els càmpings de Girona i Tarragona no tindrà dret a aquest complement salarial en espècie el personal que no estigui prestant serveis en cuina o restaurant.
El conveni d’hostaleria de Catalunya ha tingut una negociació accidentada. La fi del procés va coincidir amb els atemptats terroristes a la Rambla i Cambrils. Més tard els esdeveniments polítics han posat en perill l’acord que ha estat molt influït per una perspectiva baixista de l’activitat al sector.