CCOO de Catalunya debatrà en el pròxim congrés una resolució que actualitzi la seva posició sobre la qüestió nacional

El sindicat que es va definir pel dret a decidir voldria incorporar aspectes com la judicialització del procés o les hipotètiques negociacions entre Govern central i Generalitat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Joan Carles Gallego, al despatx de la secretaria general de CCOO foto: SANDRA LÀZARO

Joan Carles Gallego, al despatx de la secretaria general de CCOO foto: SANDRA LÀZARO

Comissions Obreres de Catalunya celebrarà els dies 3,4 i 5 d’abril el seu onzè congrés. En aquesta assemblea el sindicat debatrà i fixarà la seva acció per als pròxims quatre anys. Dins d’aquest debat hi ha elements concrets com les resolucions sobre aspectes clau, com són la posició en relació amb el procés nacional català, les polítiques contra la precarietat, una tercera sobre l’Europa Social, segons ha explicat Joan Carles Gallego, secretari general de la confederació.

La resolució sobre el debat nacional que viu Catalunya té com a objectiu fixar la posició del sindicat davant d’aquesta qüestió a la llum dels canvis que es produeixen. Gallego ha assenyalat que la posició aprovada a l’anterior congrés –centrada en el dret a decidir– segueix sent vàlida, però en els últims quatre anys han sorgit qüestions que no es plantejaven llavors, entre les quals ha citat la judicialització de la política i possibles negociacions entre el Govern central i la Generalitat.

Gallego ha indicat que “en aquest moment podríem dir que el posicionament s’està construint”. Sense entrar en detalls, el secretari general de CCOO ha avançat que la decisió que s’adopti haurà de ser coherent amb el retrat sociològic que representa l’afiliació, que ha dit que no és molt diferent dels posicionaments que es donen al país, però amb la característica afegida que afecta els treballadors i treballadores”.

Lluita contra la precarietat, clau

Igualment ha considerat rellevant el debat sobre la lluita contra la precarietat, un fenomen, ha dit, que marcarà l’acció de CCOO no només en el dia a dia, sinó també en la seva organització interna. A més, s’analitzaran amb profunditat dues propostes, una sobre l’Europa Social. En aquest debat hi han de participar les organitzacions internacionals convidades al congrés. La segona pretén definir CCOO com un sindicat feminista, ha dit Gallego

El lema del congrés del sindicat és “Fem CCOO”. L’esdeveniment es farà els dies 4,5 i 6 d’abril al Palau de Congressos de Barcelona. Hi participaran 651 delegats i delegades, escollits amb criteris de paritat.

CCOO afronta el congrés després de passar el que es considera un dels moments més durs de la seva història. La crisi va colpejar amb duresa el sindicat. El fet que es disparés l’atur va afectar l’afiliació. L’any 2008, a l’inici de la crisi els cotitzants superaven els 180.000. L’any 2013 es va arribar al punt més baix, amb 139.000 i escaig i ara supera els 140.500 en una remuntada lenta, “perquè les persones necessiten un temps, quan han recuperat la feina, abans de prendre la decisió d’afiliar-se”, ha dit Gallego.

El congrés es fa després de quatre anys en què s’han conjuminat diverses circumstàncies, totes negatives per al món del treball: polítiques econòmiques regressives, devaluació dels drets i la qualitat del treball, pressions sobre el sistema públic de pensions, desmuntatge del model social i la mercantilització dels drets de ciutadania entre altres.

La valoració de Gallego i el seu equip és que la resposta donada als reptes ha estat positiva. Això s’ha vist en els resultats de les eleccions sindicals on CCOO ha revalidat un cop més la seva majoria. CCOO representa el 41,84% dels delegats escollits a les empreses. Seguida per UGT de Catalunya amb el 38,7%, USOC amb el 4,57% i la CGT amb el 2,72%.

Javier Pacheco, candidat a la secretaria

En la nova etapa, com han repetit molts cops, es vol passar a una posició més pro-activa, més ofensiva, destinada a recuperar drets i millorar les condicions salarials dels treballadors i treballadores.

En el congrés s’escollirà un nou secretari general. De moment només s’ha presentat i ha obtingut els 5.000 avals necessaris el líder de la federació d’Indústria Javier Pacheco. En tot cas la incògnita pot raure en l’equip que l’acompanyi. Sigui com sigui, en el congrés i amb el 10% dels avals de delegats es podria presentar una altra candidatura.

A les jornades del congrés, CCOO ha convidat les altres centrals obreres catalanes amb qui manté relacions, UGT, en primer lloc, amb qui des de fa anys comparteix la unitat d’acció; USOC, CGT i la independentista I_CSC. També hi serà pressent la plana major del sindicat a escala estatal i diverses organitzacions amb qui manté treballs conjunts. Igualment, “aquest serà un congrés obert a les organitzacions socials i ciutadanes amb les quals compartim treballs i lluites en el dia a dia” ha explicat Gallego. En el pla institucional s’ha convidat el president de la Generalitat, Carles Puigdemón, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i que s’és conscient que potser estarà en un moment avançat del seu embaràs.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*