Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El canvi aprovat pel Govern central de l’article 52 b) de l’Estatut dels Treballadors, que permetia acomiadar treballadores i treballadors fins i tot si acreditaven que havien falta al treball per causes mèdiques ha estat utilitzat de manera exhaustiva per algunes empreses.
Si els darrers dies, quan se sabia que l’executiu d’Espanya canviaria la llei, hi va haver companyies que es van afanyar a fer acomiadaments emparant-se en la normativa, que estava a punt de ser anul·lada, hi ha casos en què l’ús del polèmic article ha estat intensiu i, de vegades, feridor.
La Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC), de CCOO explica el cas que s’ha donat a Atento Teleservicios de Barcelona, que en els primers 44 dies del 2020,ha acomiadat 6 persones (els dies 21 de gener, 27 de gener, 3 de febrer, 6 de febrer, 10 de febrer i 13 de febrer). Abans, l’any 2019 la direcció d’Atento -empresa que té 1.245 treballadors- va acomiadar 11 persones més amb la mateixa justificació: per tant, la societat esmentada ha fet fora usant la facilitat que li atorgava la llei, ara substituïda, un total de 17 persones en els darrers 14 mesos.
A més de criticar l’ús excessiu fet per la companyia esmentada, el sindicat destaca que els acomiadaments s’han fet sense tenir” la més mínima consideració cap a les situacions de malaltia de les persones afectades”. En aquest sentit esmenta casos greus són els d’una treballadora que va ser acomiadada el 20 de maig de l’any passat i que va morir al gener d’enguany; el d’una altra operària amb un fill hospitalitzat en estat greu, que va rebre abans la quitança que la comunicació d’acomiadament per burofax, així com també l’acomiadament de la presidenta del comitè d’empresa de la delegació d’Atento a Lleida.
Les fonts sindicals consultades els responsables judicials estudiaran cas per cas, especialment els últims, per veure si un cop canviada la llei es pot fer alguna operació que eviti les conseqüències negatives de l’aplicació feta “amb mala fe” per algunes empreses de la possibilitat d’acomiadar treballadores i treballadors que havien agafat baixes laborals amb la corresponent justificació mèdica. A més, hi havia en marxa estudis que volien arribar fins a les autoritats judicials d’Europa per reclamar que no es considerés legal acomiadar treballadors malalts, ja que això contradiu diversos preceptes de la normativa de la Unió Europea i també de la Organització Internacional del Treball (OIT).