Un total de quinze entitats, la majoria d’elles de l’àmbit de la memòria històrica, han elaborat un manifest en el qual reclamen que l’Ajuntament de Barcelona anomeni plaça de les bullangues a l’actual plaça d’Antonio López.
En el document s’expressen les raons històriques per les quals aquest conjunt d’entitats volen el canvi de nom. Posen de manifest que Antonio López va ser un ciutadà que es va enriquir amb el tràfic d’esclaus i pràctiques colonialistes. En aquest sentit aplaudeixen la decisió del consistori de Barcelona de retirar el monument.
El nom de bullangues el reivindiquen les organitzacions que reivindiquen la memòria històrica pel fet que les bullangues va ser «un moviment permanent de radicalitat democràtica entre 1835 i 1842, i considerem que en l’actual política municipal de mostrar les tradicions polítiques democràtiques de les classes populars és imprescindible que aquest moviment sigui donat a conèixer com a exemple de rebel·lió davant l’autoritarisme i l’explotació», diu el manifest.
La petició del conjunt d’entitats haurà de confrontar-se amb una altra iniciativa que també reclama el canvi de nom. En aquest cas li volen donar el nom de plaça Idrissa Diallo, que va morir al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca la nit de Reis del 2012, quan tenia 21 anys. El col·lectiu Tanquem els CIE i la cooperativa audiovisual Metromuster, volen incloure la proposta d’anomenar la plaça com a Idrissa Diallo, a la multiconsulta ciutadana que organitzarà l’Ajuntament de Barcelona aquesta primavera. Per entrar la demanda, cal que reuneixin 15.000 firmes en els pròxims dos mesos.
Tornant a la iniciativa de les organitzacions de memòria històrica, en el manifest fet públic el 20 de gener consideren que el nom de bullangues es justificaria perquè el contingut reivindicatiu d’aquests moviments populars expressava els valors contraris d’explotació expressats per Antonio López i López, assegura el manifest.
Altres motius esgrimits són que la proposta evita una competència pel dolor entre persones i per tant, evita una jerarquització entre víctimes.
També, en tractar-se de donar el nom a un esdeveniment se supera el fet de dedicar la plaça a un home o a una dona, «evitant l’augment de la supremacia masculina en el nomenclator de la ciutat».
Per últim, els signants entenen que l’actual plaça d’Antonio López és un dels poquíssims espais conservats de la ciutat en què van actuar les Bullangues, per tant és adequat constituir-lo en espai de memòria dels moviments populars.
Firma el manifest, Ateneu Memòria Popular. S’hi han adherit: Amical d’Antics Guerrillers, Amical Brigades Internacionals de Catalunya, Amical Mauthausen, Amical de Ravensbrüch, Arxivers sense Fronteres, Associació d’Aviadors de la República, Associació Catalana d’Ex-presos polítics del franquisme, Club Còrtum, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, Fundació Museu Històrico-social de la Maquinista i Macosa, Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT i UGT de Catalunya. A darrera hora s’hi ha afegit també L’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes (ACIM).
Cal recordar que van ser els sindicats majoritaris els qui ja fa anys es van manifestar a la plaça reclamant que es canviés el nom a causa del record vinculat amb l’esclavisme que suscita l’antic Marquès de Comillas, Antonio López. Els sindicats CCOO i UGT van reclamar que la plaça d’Antonio López dugués el nom de Rana Plaza, la fàbrica de Bangladesh on van morir milers de treballadors i treballadores en esfondrar-se una fàbrica de confecció