Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Cacaolat, la marca catalana de batuts, és el blanc de les queixes de molts usuaris que acusen la seva direcció de pràctiques antisindicals. L’acomiadament disciplinari d’un sindicalista de la CGT és el motiu. El treballador va ser expulsat de la feina just complir-se el temps que la llei fixa un cop que ha acabat el seu mandat com a representant dels treballadors.
L’operari que ha estat acomiadat feia 19 anys que treballava a la marca. Des que la fàbrica es va traslladar de la seu històrica del Poblenou, Àlex Piñol, treballava a la nova planta productiva oberta a Santa Coloma de Gramenet.
Després d’uns dies de produir-se l’acomiadament, els companys de sindicat del treballador expulsat del seu lloc de treball han iniciat una campanya per fer avinent a l’opinió pública la situació que es dóna a Cacaolat.
El primer element de la nova estratègia serà una concentració que es farà dimecres a Santa Coloma davant la seu de la planta per exigir la readmissió d’Alex.
Però, el malestar laboral ja s’ha començat a notar, el mur de la pàgina de Facebook de la marca s’ha omplert de retrets contra la política laboral de la direcció de Cacaolat. En alguns casos els que participen es declaren membres de CGT, però en altres es mostren simplement com a consumidor dels populars productes de la marca. En les diferents entrades es poden llegir crítiques amb l’actuació de la direcció de l’empresa. En alguna de les entrades es recorda que tot i que Cacaolat distribueix arreu d’Espanya, el sindicat també hi és present en aquest àmbit.
Tot i que oficialment el sindicat no s’ha manifestat, tot sembla indicar que s’ha obert una guerra de desgast entre l’organització obrera i la direcció de la companyia. Es tractaria de fer entendre a Cacaolat que el desgast de la seva imatge de marca pot superar els suposats guanys que podria produir l’expulsió de l’antic delegat.
Les dades econòmiques de Cacaolat no donen a entendre que la mesura d’acomiadar l’exdelegat tingui a veure amb la marxa del negoci. La compra de Cacaolat feta el 2012 va suposar per al grup d’inversors liderats per Cobega, l’envasadora de Coca Cola a Espanya, i també per Damm, una inversió de 75 milions. L’any 2013, després del desembarcament del nou equip directiu l’empresa va facturar un 39% més. El 2014 va créixer un 11% i el 2015 va guanyar un altre 10% fins a una facturació de 54,7 milions.
Les xarxes socials van donar suport a la marca
Pel que fa als guanys, després de patir pèrdues de 16 milions en el període 2012-2014. Els resultats de 2015 mostraven una xifra de 5,3 milions de flux de caixa, 5,1 milions de benefici d’explotació i 2,4 milions d’excedent net després d’impostos. Dit en altres paraules, la històrica marca havia tornat als beneficis nets després d’una època negra en què va caure a les grapes de Nueva Rumasa i de la família Ruíz Mateos.
Curiosament, el procés de reflotament de Cacaolat es va veure afavorit per una campanya que els consumidors van fer a les xarxes socials. Llavors la idea era evitar que una empresa amb gran tradició a Catalunya desaparegués. L’eslògan #Salvemcacaolat es va estendre especialment per Twitter. Això va fer que tot i les dificultats que tenia la marca per obtenir subministraments els consumidors, especialment catalans seguissin fidels. Això feia que en molts barris de Barcelona es tornés a fer servir l’envàs retornable, perquè l’empresa en aquell moment no podia comprar productes plàstics per fer envasos d’un sol ús.