El nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona obrirà el curs 2023-24 amb 289 places i un total de 9 grups, xifres que es preveuen duplicar l’any següent.
El centre integrarà ensenyaments professionals de les arts escèniques, com il·luminació, so, ús de maquinària d’escenari, imatge per a l’escena, realització, producció i regidoria d’escena, així com un cicle mitjà i els batxillerats que puguin crear itineraris dins de l’àmbit.
La creació de l’Institut respon a la necessitat del sector de tenir un centre especialitzat d’oferta reglada, i és que segons un estudi encarregat pel Consorci d’Educació a la Fundació BCN Formació Professional, cal concentrar la formació del sector de les arts escèniques, que a la ciutat és present amb 125 espais, entre teatres i sales polivalents, i també a la comarca del Barcelonès, on es realitzen una Mitjana de 90 concerts anualment.
Segons aquest informe, el percentatge del PIB de l’“Activitats artístiques, recreatives i altres serveis” suposa a Barcelona el 5,2%, una xifra similar al que representa l’activitat “Activitats Financeres i assegurances”. A més, és el 46,8% d’aquesta activitat de tota Catalunya.
Les mateixes dades indiquen que l’any 2021 les anomenades “activitats artístiques recreatives i altres serveis” van generar a la ciutat de Barcelona 4.021 milions d’euros, una xifra que es troba en recuperació, i és que les dades prepandèmia del 2019 parlen de 4.667 milions d’euros.
FP i Batxillerat
L’oferta formativa combina els cicles que no tenen oferta a Barcelona i d’altres de recent creació, juntament amb ampliació de l’oferta de batxillerat artístic i tecnològic. S’ofereixen com a novetat tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica.
La resta de l’oferta formativa serà CFGM Vídeo, discjòquei i so, CFGS Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles, CFGS Producció d’audiovisuals i espectacles, ESCS Tècniques d’actuació teatral i Batxillerat, en la modalitat artístic escènic i la modalitat tecnològica.
Teatre Nacional de Catalunya
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) serà el partner del nou centre educatiu i proporcionarà espais, trobades pedagògiques i la possibilitat que l’alumnat assisteixi a mode de pràctiques en els espectacles que estiguin en cartellera.
També es volen establir sinergies amb referents del sector audiovisual i de l’escena, com són Orfeó Martinenc, Sala Razzmatazz, Barcelona Music Lab, Gran Teatre del Liceu, Sala Becket, Teatre Lliure, Auditori, Palau de la Música Catalana, L’Auditori, Primavera Sound, CIATRE (Associació de companyies de teatre professional de Catalunya) i ADETCA (Associació d’empreses de teatre de Catalunya).
Presentació
La presentació del nou Institut es va fer al TNC de la mà del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí; la directora executiva del TNC Mònica Campos, i el director del centre educatiu, Joan Pedroche.
Cambray ha destacat que “aquest nou institut dona resposta a una aposta de Govern per crear centres d’FP d’específics i especialitzats d’oferta reglada i integrada”, mentre que Garriga ha ressaltat que “els tècnics són molt necessaris en el sector cultural” i ha fet una crida al jovent que està pensant què estudiar perquè valori aquest institut i l’FP cultural.
L’institut forma part d’una nova tipologia de centres focalitzats en els ensenyaments professionalitzadors amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors.
El programa funcional de l’institut estarà format per diferents aules: polivalent, de moviment, d’interpretació, espai escènic, laboratori de luminotècnia, informàtica, d’imatge i so, i de muntatges, així com un estudi d’animació i de discjòquei, un laboratori d’electrònica, electrotècnia i mecànica, un taller, un taller de fotografia, i espais comuns per a administració, direcció i serveis.
El centre estarà distribuït en diversos espais, com la seu principal, situada en l’actual Escola Auditori, el TNC i l’Orfeó Martinec. El disseny i condicionaments dels espais anirà a càrrec del Consorci d’Educació de Barcelona, i tindrà un cost de 400.000 euros finançats al 50% pel departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona.