Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil que inclou un paquet de mesures complementàries per donar noves oportunitats laborals als més joves, en especial aquells i aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat i que han patit l’impacte de la Covid-19. Aquest Pla se suma a les actuacions ja previstes en el Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat, com a full de ruta estratègic adreçat a la millora de l’ocupabilitat, la qualificació professional i la inserció laboral de la població jove.
El nou Pla d’Ocupació Juvenil es dirigeix a joves en situació d’atur o que estiguin en actiu però amb una feina precària. El pressupost d’aquest Pla és de 12 milions d’euros. L’any 2020 es van destinar 9 milions d’euros als mateixos objectius i el nou Pla suposa un increment de pressupost d’un 25%.
L’objectiu del Pla és acompanyar i formar als joves amb especial atenció a aquells que han perdut la feina recentment o que han vist minvades les condicions laborals i oportunitats a causa de la pandèmia. A més, asseguren que el Pla també vol obrir el pas a les noves generacions que volen encetar nous projectes i empreses, posant al seu abast totes les eines i recursos que ofereix Barcelona per impulsar nous negocis.
Diferències amb la crisi de 2008
L’anàlisi que l’Ajuntament de Barcelona i els diferents agents que participen del pla és que l’actual crisi laboral és diferent a la crisi de 2008. Des de la irrupció de la Covid-19 s’ha observat una major afectació dels ERTO, l’atur i la precarietat laboral en la població jove. Alguns exemples de sectors més afectats són el lleure i el de l’hostaleria, que ocupen a moltes persones joves que van ser de les primeres afectades pels ERTO. També s’han produït bretxes de gènere i en clau digital entre el jovent, que han fet palesa la necessitat d’incorporar noves eines i programes per millorar les seves competències digitals, amb un nou enfocament basat en l’equitat i la proximitat, per aprofitar les noves oportunitats laborals.
Segons les dades del darrer trimestre de l’any 2020, la taxa d’atur juvenil (població dels 16 a 24 anys) és del 29,9%, més del doble de la mitjana de la ciutat, 12,6%. A Barcelona, la taxa d’atur juvenil és més baixa que la de Catalunya (38,1%), i la d’Espanya (40,1%). Pel que fa a l’atur registrat en les persones de fins a 35 anys, a Barcelona s’ha incrementat en més d’un 50% respecte al 2019, per sobre de la mitjana que se situa al 35,9%. En el darrer any, l’atur juvenil a la ciutat s’ha incrementat en un 53,8%, arribant a les 14.890 persones, i la franja d’edat que concentra l’increment percentual d’atur més alt és la de menors de 25 anys (54,2%), registrant-se també una caiguda de la contractació en la població de joves entre 16 i 29 anys.
El nou Pla permetrà atendre uns 15.000 joves a través del conjunt de programes i serveis que contempla, el que suposa un volum de persones que pràcticament equival al total d’aturats i aturades joves registrats a la ciutat.
D’altra banda, pel que fa a l’emprenedoria, el 2019, el 39% dels nous emprenedors i emprenedores de la província de Barcelona són persones joves (un 9% de 18 a 24 anys, i un 30% de 25 a 34 anys). Aquest percentatge és del 40% en el cas de Catalunya.
Mesures principals del Pla d’Ocupació Juvenil
El nou Pla d’Ocupació Juvenil defineix un paquet de mesures a curt, mig i llarg termini, adreçades a millorar la qualificació professional i la inserció de la població jove amb línies d’actuació noves, adaptades a la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques, o bé, reforçant programes i línies ja existents. Per frenar l’atur i la precarietat, el Pla vetlla pel manteniment de l’ocupació a la ciutat dins dels plans de reactivació econòmica i l’aposta per sectors estratègics de futur, com el tecnològic o digital, que són els que poden ajudar a crear ocupació de qualitat a Barcelona. Les línies i mesures principals són en primer lloc un reforç de l’acompanyament, l’assessorament i l’orientació. És a dir, incidir en l’acompanyament i l’orientació professional a les persones joves fins als 30 anys, per tal de facilitar la transició estudis–treball i per accedir al món laboral. A Barcelona la desigualtat territorial en matèria d’ocupació juvenil i les diferències entre barris i districtes poden ser, en alguns casos, molt rellevants. Apunten que aquesta realitat, incrementada arran de la pandèmia, obliga a continuar reforçant l’estratègia de territorialització. Des de l’Ajuntament diuen que s’impulsaran programes de subvencions que contribueixin a reactivar l’economia de proximitat dels barris i es reforçaran els dispositius InfoJove per acompanyar als joves en noves alternatives formatives o d’ocupació.
Una altra mesura tracta de fomentar la formació, les competències digitals i els idiomes. La formació i capacitació professional són una de les prioritats del Pla d’Ocupació Juvenil, ja que entenen que són un element clau de millora de l’ocupabilitat de les persones joves. Com diuen, en el context actual i amb el confinament de la població s’ha fet evident la necessitat de millorar la capacitació digital per garantir una igualtat real d’oportunitats laborals, d’accés a recursos ocupacionals, i adaptar-se millor a un món laboral amb una digitalització creixent en tots els sectors i ocupacions.
En tercer lloc, des de l’Ajuntament també parlen de fomentar la contractació i l’emprenedoria. Una de les prioritats que assenyalen en el context actual és poder recuperar l’ocupació i la contractació, especialment malmeses en el col·lectiu de persones joves. Les actuacions incloses dins del Pla van des d’un paquet d’unes 150 contractacions directes de joves a través de Projectes Integrals amb Contractació, fins a programes de mentoria destinats exclusivament a menors de 35 anys.
També assenyalen com a mesura l’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat i de precarietat. Veuen que l’actual situació té un impacte més negatiu en aquells col·lectius especialment vulnerables, fent paleses les desigualtats socials existents dins de la joventut també en l’accés als recursos i a trajectòries laborals d’èxit. Una prioritat del Pla és reforçar tots aquells instruments i serveis orientats a joves que tenen dificultats i necessitats especials per accedir o mantenir-se al món laboral, com joves sense experiència prèvia, o afectats per la Covid-19, entre d’altres.
Per últim, també volen establir arreu unes condicions laborals dignes. Abans de la pandèmia un dels principals reptes per Barcelona era aconseguir un mercat laboral en condicions dignes per al col·lectiu de persones joves. Tot i que la prioritat principal del Pla és ajudar a recuperar l’ocupació, apunten que també és important que aquesta sigui de qualitat, amb sous dignes i una menor precarietat.