La Generalitat planeja crear un salari mínim de referència a Catalunya. Ho ha dit el vicepresident i responsable d’economia del Govern, Pere Aragonès, durant la presentació de l’‘Informe Anual de l’Economia Catalana 2018‘. La mesura consistiria a fixar la xifra que hauria de servir perquè empresaris i sindicats adoptessin la xifra que resultaria dels estudis que engegarà l’executiu, per fixar el sou mínim a pagar al Principat.
El vicepresident del Govern i s’ha marcat un termini de tres mesos per tenir a punt un document tancat i concret sobre la quantia d’aquest Salari Mínim Interprofessional (SMI) català i, el més important, la seva articulació normativa.
La Generalitat no pot, per falta de competències, fixar un salari mínim obligatori, ja que aquestes són exclusives del Govern central, i Aragonès, conscient d’això, ha obert la mà cap sindicats i patronals per vehicular la seva proposta a través de la negociació col·lectiva. És a dir, que aquest SMI català sigui la referència base a partir de la qual es negociïn els convenis a Catalunya.
Cal recordar que l’SMI va pujar fa poc fins als 900 euros mensuals, en una de les millores més grans experimentada per aquest indicador. No obstant això, hi ha diversos interlocutors socials, entre ells els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, que consideren que el sou mínim interprofessional s’hauria de situar almenys en els 1.000 euros. I fins i tot ERC ha fixat l’objectiu en els 1.200 euros mensuals.
Malfiança sindical
La picada d’ull d’Aragonès als interlocutors socials no ha tingut una bona rebuda. . El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha titllat de “barrera” la mesura i li ha pronosticat poc futur, davant la falta de competències obligacions, i ha instat el Govern al fet que, si vol redistribuir la riquesa, comenci per l’IRPF a les rendes més altes, alguna cosa en el que sí que té competències.
Per la seva banda, El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha assenyalat que el Govern s’ha de centrar a reformular les condicions salarials per poder accedir a una licitació pública i ha considerat que ja existeix un marc de relacions laborals per qüestions com aquesta que és el de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC). D’una manera més genèrica, el sindicat ha manifestat que tot el que siguin pujades salarials és positiu per als interessos dels treballadors, tot i que ha reconegut els buits legislatius de la proposta.
Al seu torn, la gran patronal, Foment del Treball, ha considerat els empresaris han d’estudiar la proposta detingudament, ja que hi ha un clar risc que pugui generar “distorsions” dins de les empreses. “Els salaris són una part de l’equació (per obtenir benestar), però no l’única”, ha dit la vicepresidenta de Foment Virgínia Guinda.