“Primer m’acusaven d’haver agredit a un policia i em demanaven menys de dos anys. Anys més tard sembla que un policia va fer memòria i em van ampliar la petició fins als 2 anys i 2 mesos”. Així explica l’Araceli Fuentes la seva situació legal després del primer dia del judici amb ella i amb 11 estudiants més per participar a una protesta, l’any 2011, contra les retallades a la universitat pública, aprofitant una visita del president de la Generalitat, Artur Mas a la Universitat de Girona..
La Generalitat ha retirat en el primer dia de judici l’acusació que havia mantingut durant 8 anys. També la Universitat de Girona havia retirat l’acusació. No obstant, la fiscalia manté la seva posició. Demà declaren els perits.
Del dia dels fets, Araceli recorda amb claredat que els que protestaven estaven al claustre de la UdG quan els policies “van carregar a tort i dret”. En aquella jornada “vaig rebre, vam rebre tots, i d’aquí bé el mal, perquè resulta que els denuncies, i llavors afirmen que els agredits han estat ells”, assegura. Recorda amb claredat que la premsa va escriure que en els fets hi van haver 18 ferits i que del total, 12 eren mossos. “Una cosa curiosa és que afirmen que un dels que vaig agredir jo era un subinspector, que anava de paisà, i resulta també que aquest home fa metro vuitanta, i jo ben just faig 1,57. I l’altre al qual l’acusació diu que vaig pegar és un efectiu de la Brimo que anava d’uniforme”.
De la primera jornada de declaracions dels mossos, l’Araceli dedueix que “els policies coneixien alguns estudiants, perquè venien amb els noms d’almenys quatre d’ells ben apresos”. Segons la delegada sindical, aquestes persones ja eren conegudes pels policies per la seva participació en altres mobilitzacions antifeixistes.
Llistes d’estudiants
Al judici s’han produït situacions curioses com el fet inexplicat que els policies estiguessin a la Universitat abans de produir-se cap protesta, cosa que no han sabut justificar. Tampoc han aclarit un detall clau: perquè els policies tenien fotos dels estudiants, quan aquests estudiants, no estaven fitxats. En un altre moment de la declaració un mosso ha assegurat haver estat atès pel SEM a causa d’una puntada, que provocà una detenció, però aquest fet no apareix a l’expedient, però sí que apareix a un informe d’Asepeyo, fet 3 dies després, tot i que l’afectat no recorda haver anat a la mútua”, segons ha explicat Manuel Pulido secretari general de la federació d’Educació de CCOO, en un conjunt de piulades.
La retirada de la Generalitat com a acusació particular en el cas la considera l’Araceli com a positiva, tot i que afirma que “no ha estat un pas que hagin fet gratuïtament, “s’ha fet per la pressió mediàtica i també per la pressió que han fet els estudiants que estan acusats”. En el cas hi ha 11 estudiants i una treballadora del Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la Universitat de Girona. Cal dir que un dels estudiants estava a la protesta també com a delegat de CCOO en el Departament de Justícia, afirma.
Fiscalia manté el cas viu
Un cop retirada la Generalitat de l’acusació particular. Queda, però, l’acusació que exerceix la fiscalia. En aquest sentit, Araceli indica que “no sé si la decisió de mantenir l’acusació és de la fiscalia o de la cap de la fiscalia,. Ara el que queda és un mal menor”, assegura.
En tot cas, L’Araceli recorda que inicialment, pels fets per la qual se la jutja, li demanaven una pena inferior als dos anys. “Al cap d’uns anys hi va haver un altre mosso que llavors es va recordar que jo l’havia agredit i això va fer augmentar la petició de pena fins als 2 anys i 2 mesos”. No obstant això, considera que era “una petició gratuïta, perquè no vaig fer res, i menys agredir a cap dels dos mossos als quals m’acusen d’haver pegat. El que es perseguia realment era la meva feina activa a Comissions Obreres”, explica. En aquest sentit indica que com a membre del sindicat “cada vegada que anava a fer una protesta o un piquet i venien els mossos intentava passar desapercebuda”.