Una sentència del Tribunal social 12 de Terrassa ha declarat nul l’acomiadament d’una treballadora. Al mateix temps es condemna l’empresa a readmetre immediatament l’esmentada treballadora i a pagar-li 12.500 euros en concepte de danys i perjudicis per haver vulnerat els seus drets fonamentals i haver-la discriminat per circumstàncies de sexe. La sentència va ser dictada el 4 de febrer.
La treballadora prestava, segons CCOO, sindicat que ha fet la defensa jurídica de la treballadora, els seus serveis mitjançant un contracta indefinit a temps complet amb una reducció de jornada per guarda legal. En realitat, això pensava ella, ja que quan va sol·licitar un informe de la vida laboral va poder comprovar com l’empresa havia procedit, de manera unilateral, a transformar el seu contracte a temps complet en un contracte a temps parcial. Curiosament, la parcialitat coincidia plenament amb el percentatge de reducció de jornada que havia demanat poques setmanes abans que la seva empresa procedís de manera unilateral a fer un contracte nou.
Llavors, l’empresa va realitzar un acomiadament disciplinari de la treballadora al·legant de manera genèrica baix rendiment i incompliment de funcions. La intenció de l’empresa era, afirma el sindicat, reconèixer la improcedència de l’acomiadament optant pel pagament de la indemnització corresponent.
El fet és que la sentència del Jutjat social número 2 de Terrassa, recull la valoració de la prova que la treballadora abans del seu acomiadament tenia un contracte a temps complet, gaudint d’una reducció de jornada per guarda legal i no un contracte a temps parcial, ja que per poder aplicar aquest tipus de canvi contractual s’exigeix la conformitat de la treballadora, i l’empresa no va poder acreditar aquest fet. Dit en altres paraules canviar el contracte d’un treballador o treballadora cal que sigui firmat per l’interessat.
El Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO, que ha portat el cas, considera que, de ben segur, l’empresa procedirà a recórrer aquesta sentència i caldrà esperar que sigui ferma. El GTJ, però, destaca que el que s’ha de valorar és el fet que per a la resolució d’aquesta demanda s’hagi tingut en compte la perspectiva de gènere que es reclama des de fa molt de temps per bona part dels operadors jurídics.