Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya s’ha acomiadat del càrrec amb un discurs de reafirmació de la utilitat del sindicalisme i de la UGT de Catalunya en particular per defensar els sectors socials més dèbils. Utilitat per lluitar contra fenòmens com la globalització que va vincular amb l’evasió fiscal descoberta a Panamà o contra els efectes nocius que causen aturats, desnonaments i pobresa tot i tenir feina.
La darrera intervenció d’Àlvarez ha tingut aspectes de record en relació amb els 26 anys del seu mandat i també de viva actualitat. En aquest sentit una crida a l’acció del món obrer per afrontar situacions com l’evasió fiscal descoberta fa poc, a Panamà. El dirigent sindical ha contraposat els esforços que s’han demanat a les classes populars durant la crisi amb el que des de la Unió Europea s’hagin permès la proliferació de paradisos fiscals, “no tenen vergonya”, ha dit.
La intervenció d’Àlvarez ja estat en el fons una reivindicació del sindicalisme. En aquest sentit ha assegurat que el sindicalisme ha estat en primera fila en la lluita per evitar o aturar, quan s’ha pogut, els efectes més nocius de la desregulació i la globalització i aquesta realitat l’ha vinculat amb la trajectòria mateixa de les organitzacions obreres.
“Alguns pensaven que per ensorrar els sindicats només calia parlar malament dels seus secretaris generals, inventar algunes mentides en una fase difamatòria”, ha explicat Àlvarez. Però, això ho han fet, ha dit. Contra aquesta certesa, el líder sindical ha afirmat: “tenim milers de referents: 20.000 delegats i delegades a les empreses, que són la cara del sindicat. Són la millor gent d’aquest país, no hi ha ningú millor que els nostres delegats i delegades de les organitzacions sindicals”. En aquest sentit ha avisat que mai s’acceptarà des del sindicalisme cap mesura que suposi retallar drets als delegats i delegades escollits pels treballadors.
Contra la reforma laboral
El secretari general de la UGT catalana ha recordat, un cop més que el sindicat mai estarà d’acord amb les reformes laborals, ni les del PP ni les que va fet el president Zapatero. “Volem retornar al punt de partida”, ha assegurat amb contundència.
Àlvarez ha citat aspectes que no acceptaria mai negociar de nou de la reforma laboral. Un d’aquests és la ultractivitat, és a dir que els convenis no perdin la seva validesa en acabar la seva validesa. “Per això no és possible un acord que no passi per la derogació de la reforma laboral”, ha manifestat Àlvarez.
Un altre aspecte innegociable que el líder ugetista considera que s’ha de canviar d’arrel és el dels ERO. En aquest punt Àlvarez ha denunciat que gràcies a les reformes laborals avui es fan els expedients en empreses que són rendibles, com Bacardí.
Aprofitant que en la sala hi havia responsables públics, el sindicalista ha fet esment que expedients i situacions injustes esdevenen també a l’administració. En aquest sentit, ha citat t l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que nou mesos després del canvi de majories municipals “ja podria parlar del salari mínim a l’AMB”. També ha esmentat Àlvarez el salari mínim per a la ciutat de Barcelona. Ho ha fet amb una interpel·lació a l’alcaldessa, Ada Colau, i als caps locals del PSC, Jaume Collboni i de CiU, Xavier Trias.
Àlvarez ha tingut també un record per als treballadors públics. Ha reclamat que se’ls reintegri el dret a la negociació col·lectiva. En aquest sentit ha instat també a la recuperació dels salaris que es van retallar en el seu dia.
Situació a Catalunya
Josep Maria Àlvarez no s’ha estalviat de parlar de la situació política a Catalunya “ens podem sentir molt orgullosos com a organitzacions sindicals del paper que hem jugat i que desitjo que seguim jugant el sindicalisme i també la UGT de Catalunya en relació amb els desitjos del país en favor de decidir el seu futur”, ha assegurat amb contundència. En la seva opinió, si el sindicat hagués adoptat una altra posició “podríem haver-nos suïcidat i dividir el sindicat”. I ha assegurat que la millor garantia de mantenir ponts entre Catalunya i Espanya són les organitzacions sindicals.

El secretari general sortint de la UGT ha indicat que “la idea maniquea que dret a decidir és equivalent a la independència no es correspon amb la voluntat de la majoria dels ciutadans i ciutadanes del nostre país”. En aquest sentit ha reblat assegurant que cal continuar fent pedagogia i situar on neix el dret a decidir. Neix, va dir, d’una sentència del Constitucional que mutila un estatut votat majoritàriament pel poble de Catalunya i alguns articles que van considerar il·legals estan vigents en altres territoris de l’Estat.
Però, en la seva darrera al·locució com a secretari general de la UGT catalana Àlvarez ha volgut deixar clar que el que primordialment ha estat fent el sindicalisme català ha estat lluitar pels drets dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país. Per tant, ha reivindicat els sindicats catalans com els iniciadors de les accions contra les retallades socials a l’Estat espanyol.
El secretari general sortint ha recordat en la seva intervenció les situacions dures que afecten els treballadors: accidents laborals i suïcidis, aturats, desnonats. Gent que no troba feina, emigrants.
A la fi de la seva intervenció, Josep Maria Àlvarez ha fet memòria de la situació que tenia la UGT quan ell va arribar a la secretaria general. Tenia un 20% de la representació dels treballadors, i ara té el 40%. Tenia 30.000 afiliats i ara té 150.000, era una organització aïllada, i ara està present en tots els llocs on hi ha reivindicació social.
Àlvarez ha emfasitzat la creació durant els seus mandats d’organitzacions com Avalot, de joves; o la CTAC, en el món dels autònoms. Ha emmarcat aquestes actuacions en la innovació que sempre ha volgut tenir el sindicat català i que més tard ha estat adoptada per les organitzacions de la UGT de la resta de l’Estat.
A la fi de la seva intervenció, i ja amb un cert aire nostàlgic el secretari general del sindicat d’arrel socialista ha tingut agraïments a CCOO, a la unitat d’acció, als secretaris generals del sindicat rival, :Josep Lluís López Bulla, Joan Coscubiela, i a “l’amic” Joan Carles Gallego. També ha agraït als seus col·laboradors el treball conjunt durant aquests anys i ja en un final emocionat ha confessat “sentir pena” per deixar la secretaria general.