Les treballadores i els treballadors del Servei d’Emergències (SEM) han seguit majoritàriament la convocatòria de vaga feta pels seus representants sindicals: CCOO, UGT i l’Agrupació de Metges i Infermeres de Catalunya (AMIC). Ho han fet tot i que els serveis mínims fixats pel Departament de Treball gairebé no deixaven marge a participar en l’aturada. L’administració ha considerat el transport de malalts com a essencial i ha aplicat uns serveis del 85%. No obstant això, del 15% que sí que podia fer vaga, l’ha seguida un 60%, segons explica Roger Espí, portaveu d’AMIC.
Els treballadors del servei d’emergències es mostren indignats perquè, tot i la seva voluntat de dialogar amb l’administració, no han trobat un interlocutor que doni resposta a les seves peticions: “la consellera de Sanitat no s’ha dignat a parlar amb nosaltres” ha dit Espí.
La vaga l’han plantejat perquè reclamen que els apliquin l’increment salarial que sí que s’ha pagat a la resta d’empleats públics. El SEM és una empresa privada que té com a únic accionista l’administració. Per això quan es van fer les retallades, als seus treballadors també els van rebaixar els salaris i els van empitjorar les condicions laborals, de la mateixa manera que als funcionaris personal laboral de la Generalitat. Ara, però, als treballadors públics els apugen un 2,25% els seus salaris més un suplement que podria arribar al 0,75% i a ells no els volen apujar. En aquest sentit recorden que quan els van rebaixar els salaris l’administració es va comprometre a aplicar les mateixes condicions salarials que als empleats públics. I això no ha estat així.
Durant la vaga els treballadors afectats pels serveis mínims han lluït engantxines on s’afirmava que formaven part dels serveis mínims però que eren partidaris de fer l’aturada. La incidència de la vaga s’ha notat també en el fet que s’han suspès tots els cursos de formació del personal, que per norma són considerats temps de treball.
Paral·lelament els sindicats han fet gestions al Parlament per explicar als grups polítics la seva situació i reclamar que realitzin actuacions parlamentàries per desbloquejar-la. En aquest sentit, dimecres 8 de maig els operaris han fet una concentració davant la seu corporativa, a l’Hospitalet de Llobregat.
El SEM té 714 operaris que s’encarreguen d’una part del transport d’urgències i de malalts al sistema sanitari català. Es dóna el cas que als treballadors d’empreses concertades que fan la seva mateixa feina sí que els ha estat aplicat aquest any l’augment salarial, afirmen fonts sindicals consultades.