La reestructuració de Caixabank es farà finalment sense el suport del principal sindicat de l’entitat. Després d’una maratoniana jornada de negociació entre les organitzacions dels treballadors i la direcció de la companyia.
El contingut de l’acord, segons UGT, una de les vuit forces sindicals que han format una aliança i que han firmat el pacte inclou els punts següents, segons assegura UGT:
- La proposta acordada és d’un ERO voluntari per a fins a 2.023 treballadors i treballadores. Cal recordar que la proposta inicial de l’empresa era un ERO forçós per a 2.157 persones.
- Les indemnitzacions assolides milloren les indemnitzacions de l’ERO anterior (2015).
- La direcció de CaixaBank partia d’una proposta de mobilitat forçosa de fins a 100 km per cobrir els desajustos de plantilla. L’acord aconsegueix que aquesta mobilitat no sigui forçosa i sigui acotada per evitar que la direcció l’utilitzi en altres situacions diferents de les previstes. La mobilitat màxima serà de 75 km i es preveu prioritzar les voluntàries amb primes.
- En l’àmbit rural, aquest acord evita la desaparició de moltes oficines en poblacions petites, alhora que s’implementen oficines de dos empleats i es redueix el nombre d’oficines que quedaran amb un únic empleat.
CCOO no signa
Una visió diferent té CCOO. Tan diferent que ha manifestat que no firmarà l’acord. La seva discrepància es basa especialment en la mobilitat geogràfica i també respecte a les extincions forçosos de contractes, ja que el pacte indica que si no s’accepta la mobilitat, queda oberta la possibilitat d’extingir el lloc de treball.
Per a CCOO, que fins a novembre de 2018 era el sindicat àmpliament majoritari de l’antiga Caixa, “no podem acceptar una mobilitat forçosa de 75 km, ja que és donar carta blanca a una purga a CaixaBank”. També consideren que cada extinció de contracte, i l’acord parla de 2.023, pot suposar una mobilitat. També discrepen del fet que les mobilitats es fixin d’acord amb una eina informàtica que té d’entitat, el DIM, que actua, segons afirma el sindicat, amb criteris desconeguts i opacs i a més, deixar l’execució de les mobilitats a l’arbitri de la direcció de recursos humans “implica una contínua amenaça d’un trasllat forçós si no es compleixen els reptes marcats unilateralment per l’empresa”, afirma CCOO.
El sindicat afirma també que “CCOO no signem un acord en què la plantilla no guanya absolutament res i que implica pèrdua de promoció eliminant la figura de la sotsdirecció, pèrdua d’expectatives, quedar-se com a únic empleat en una oficina, un trasllat lluny de la teva família, etc”.
CCOO representa el 43% dels vots dels treballadors de Caixabank. La resta de sindicats: SECB, UGT, SIB, FEC i CIC són el 56,22%.