Un acord de darrera hora ha evitat la vaga del transport sanitari a Badalona. Els treballadors afectats van acceptar el pacte en una assemblea que va acabar prop de mitja nit, segons fonts de CCOO.
El conflicte es va suscitar quan la concessió del transport sanitari a la tercera ciutat de Catalunya, que ostentava la cooperativa La Pau no es va renovar perquè aquesta empresa no s’hi va presentar. La concessió va queda dividida en tres empreses. Això, segons Ovidi Huertas, de CCOO del Barcelonès Nord implicava una difícil solució perquè alguna part dels treballadors hauria de simultaniejar la feina en més d’una empresa, cosa que podia posar en perill la continuïtat d’aquest servei.
La sortida que s’ha obtingut, després de moltes hores de negociació al si del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) és que dels 41 treballadors afectats, 28 treballaran només en una concessió. Els altres 13 treballadors podran fer feina en dues empreses alhora. Però, el pacte inclou el compromís que entre les dues societats que tindran les concessions es posin d’acord perquè, d’entrada els treballadors puguin fer la jornada normal i es coordinaran també perquè aquests operaris puguin gaudir de les festes i vacances que els correspondrien si mantinguessin l’actual estatus. A més, s’estipula que com a màxim un treballador operarà en dues concessions, cosa que es diferència de la proposta inicial on la majoria dels treballadors estaven adscrits a tres concessions i només una xifra molt petita treballava tota la jornada en una.
El transport sanitari a Badalona es basa en tres línies, una correspon a les persones que s’han de tractar de diàlisi. La segona s’ocupa de nens i nenes que tenen problemes mèdics i la tercera afecta els avis amb dificultats de mobilitat que s’havien de desplaçar a centres sanitaris o a centres de dia.
En l’acord, confessen fonts sindicals, ha tingut un paper rellevant l’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona, que en aquest assumpte era qui contractava. A la fi s’ha evitat, diuen, el que podria haver estat una trencadissa laboral i un greu problema en l’assistència a la ciutadania.
Per la seva banda, el consistori badaloní ha manifestat en un comunicat que “L’Ajuntament de Badalona i l’Institut Municipal de Serveis Personals (IMSP) van instar a empreses i treballadors a trobar un acord laboral que no acabés perjudicant els usuaris”. Per tant, “es del govern municipal s’ha agraït als treballadors, sindicats i a les empreses, l’esforç realitzat per arribar a un acord satisfactori per a totes les parts”.