Acord a Gallina Blanca de Sant Joan Despí que minimitza els efectes pels treballadors del trasllat de la planta

Part dels operaris es recol·loquen en centres catalans, a altres podran acollir-se prejubilacions i un tercer grup podrà accedir a baixes incentivades

Tomeu Ferrer
 
 
 
Capçalera de la manifestació ciutadana a Sant Joan Despí contra el tancament de Gallina Blanca foto CCOO

Capçalera de la manifestació ciutadana a Sant Joan Despí contra el tancament de Gallina Blanca foto CCOO

Un principi d’acord assolit a Gallina Blanca dóna per resolt el conflicte, després de 8 dies de vaga indefinida. El pacte assolit amb la plantilla indica:

1.- Jubilacions agrupades entre els 58 i 61 anys garantint el 90% i el 100% del salari net respectivament.

2.- Dues persones recol·locades al centre de l’Hospitalet i vuit persones recol·locades a la planta de Rubí, en trànsit fins a la prejubilació a 58 anys.

3.- Indemnitzacions de 60 dies per any amb el límit de 42 mensualitats, més un lineal de 1.000 euros per any d’antiguitat, així com la possibilitat alternativa de mantenir l’ocupació a Ballobar (Osca), mantenint les mateixes condicions laborals que tenen en l’actualitat.

Amb el pacte es dóna sortida al conflicte que va sorgir quan l’empresa va anunciar el trasllat de la producció des de la fàbrica de Sant Joan Despí fins a una planta que es farà a la localitat de Ballobar (Osca). L’acord permet, segons han entès els treballadors, que els que vulguin quedar-se a Catalunya ho facin, operant en altres plantes del mateix grup de Gallina Blanca. Per als operaris amb edat propera a la jubilació s’arbitren mecanismes de prejubilacions, en alguns casos preservant fins al 100% del salari actual. Finalment, s’arbitren altres mecanismes, com baixes incentivades per aquells que no acceptin marxar a Ballobar.

Els treballadors i CCOO van denunciar diversos cops que darrere del trasllat de la planta de Sant Joan Despí a una operació urbanística que havia de permetre a l’empresa requalificar els terrenys de la fàbrica per fer-hi, per exemple, pisos. Contra aquesta possibilitat es van fer mobilitzacions i fins i tot es va aconseguir un acord de ple en el qual totes les forces polítiques amb presència a l’ajuntament es comprometien amb el futur industrial de la població i en algunes declaracions afirmaven que sense un acord amb els treballadors no es tiraria endavant cap operació urbanística.

De Gallina Blanca depenen directament 43 treballadors i treballadores i altres 27 treballen per compte d’empreses subcontractades i Empreses de Treball Temporal (ETT). Està per veure com afectarà l’acord als treballadors indirectes que operen a Sant Joan Despí.

La lluita pels llocs de treball a la comarca ha suscitat una gran solidaritat. En aquest sentit s’ha celebrat una manifestació molt nodrida. Els secretaris generals de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco i d’Espanya, Unai Sordo han mostrat diversos cops la seva solidaritat amb els treballadors de Gallina Blanca.

Durant la vaga indefinida de vuit dies mantinguda pels treballadors s’han pogut veure escenes com les visites d’estudiants de centres educatius de la localitat als quals els operaris de la fàbrica han explicat les raons de la seva reivindicació.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*