L’Ajuntament de Montornès del Vallès ha decidit assumir directament la gestió de les instal·lacions esportives de la ciutat. Això suposa l’acomiadament dels 29 treballadors que fins ara realitzaven aquesta tasca. Aquests treballadors pertanyien a l’empresa Gestió Esports Montornès, SL. Comissions Obreres ha reclamat que en ser el consistori directament qui assumeix la tasca, se subrogui els treballadors que la feien fins ara. Aquesta possibilitat no ha estat acceptada, cosa que deixa al carrer a aquests empleats, segons Francisco Sánchez, portaveu del sindicat.
CCOO exigeix a l’Ajuntament de Montornés del Vallès, l’aplicació de l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors i se subrogui els treballadors i treballadores de l’empresa que ha deixat de tenir la concessió del servei, tal com resolt la Inspecció de Treball en resposta a la denúncia interposada per CCOO.
El consistori de Montornès del Vallès, que presideix José A. Montero, d’Esquerra Unida i Alternativa (EuiA), no ha volgut donar la seva versió. Ha remès qualsevol explicació a una nota pública penjada a la pàgina web de l’Ajuntament. En ella es comunica a la població que «que l’empresa Gestió Esportiva Montornès, SL ( Grup SEAE) ha deixat de prestar el servei en el complex esportiu per resolució del contracte per greus incompliments imputables l’esmentada empresa, que a més a més està intervinguda judicialment per concurs de creditors.»
En un altre punt, l’ajuntament afirma: «En data 3 de febrer l’Ajuntament ha rebut la notificació de la resolució del Jutjat Mercantil núm. 4 de Barcelona . Amb aquesta resolució s’aixeca la suspensió de l’acord de Ple que establia la recuperació del complex per part de l’Ajuntament».
En conseqüència, el consistori ha comunicat als veïns que les instal·lacions municipals esportives restaran tancades durant un temps mentre es realitza una auditoria tècnica de manteniment destinada a verificar l’estat de les instal·lacions i la seva situació sanitària i higiènica, així com per a resoldre les deficiències detectades a l’equipament.
Al seu torn, Francisco Sánchez, portaveu de CCOO, rebutja la situació creada per l’actitud de l’ajuntament «que ha afavorit l’acomiadament de la plantilla de Gestió Esport Montornés S.L els quals han rebut les cartes d’acomiadament avui, al carrer, a l’entrada de les instal·lacions on han estat concentrats sense poder accedir-hi».
Ajuntament d’esquerres
CCOO entén que l’assumpció directa per part de l’ajuntament de la tasca que realitzava l’empresa Gestió Esportiva Montornès, implica fer-se càrrec dels treballadors que operaven en l’empresa fins que el consistori ha recuperat la concessió. Per aquest motiu, el sindicat CCOO recorrerà també davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la decisió del Jutjat Mercantil nº4 de Barcelona que, fent cas omís de la resolució de la Inspecció de Treball ,ha resolt que no hi ha transmissió de l’activitat econòmica de l’empresa i per tant no aplicable l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors.
Sànchez explica que l’empresa que realitzava la gestió esportiva a Montornès formava part d’un grup que assumia aquest tipus de tasques a diversos consistoris, especialment del Baix Llobregat. Amb la crisi va entrar en concurs de creditors, antiga suspensió de pagaments, i va ser gestionada per un administrador judicial. Sota aquesta direcció s’ha mantingut al dia pel que fa als pagaments, tot i que tenia acumulat un deute amb la Seguretat Social. La quantia del deute, segons CCOO «no supera els 39.000 euros, tot i que al principi l’Ajuntament esgrimia que els números vermells eren d’uns 100.000 euros, cosa que hem demostrat que és així, en un estudi dels tècnics del sindicat», afirma. Tot i que el consistori no ha volgut parlar amb aquest diari, sembla que aquest era l’element que ha fet impossible l’assumpció per part de l’ajuntament dels treballadors, junt amb el servei- «Ens diuen que el jutge els impedeix contractar els antics treballadors, i això no és cert», assegura Sànchez.
El col·lectiu de treballadors afectats per la mesura municipal té una antiguitat mitjana entre 6 i 7 anys, amb algunes situacions dramàtiques, segons el sindicat. Pel que fa als salaris són relativament baixos perquè la quantitat que s’ha pagat com a indemnització per acomiadament per a tot el col·lectiu, equivalent a 20 dies per any, no arriba als 40.000 euros en conjunt».
El que crida l’atenció, entre els dirigents sindicals, és que l’ajuntament de Montornès, és clarament d’esquerres. Esquerra Unida i Alternativa, sòcia d’Iniciativa per Catalunya, hi governa amb majoria absoluta i que fins i tot hi ha algun regidor que és al mateix temps dirigent del sindicat.