El govern municipal que encapçala Ada Colau segueix tenint fronts oberts en l’àmbit laboral. Aquest cop són els socorristes que durant més de 30 anys han assumit la vigilància a les platges de Barcelona els qui reclamen. Durant tres dècades el servei l’ha prestat la Creu Roja. Però, en la convocatòria per a la renovació de la comanda l’adjudicació l’ha obtingut una altra empresa.
Els treballadors que fins ara feien el salvament contractats per Creu Roja, han vist que no s’ha inclòs un apartat en el contracte que impliqui que la societat concessionària hagi de mantenir els treballadors que fins ara feien la feina, és a dir, subrogar-se la plantilla anterior. Davant d’aquesta situació els socorristes han iniciat mobilitzacions per reclamar el manteniment dels seus llocs de treball en la nova situació.
El tercer en discòrdia, la Creu Roja, ha sortit al pas de les manifestacions i, en una nota, ha reclamat al consistori que presideix Ada Colau que “es compleixi la clàusula de subrogació del plec de condicions del concurs públic per licitar el servei de platges de Barcelona durant els propers dos anys“. D’aquesta manera, entén que es preservaria la continuïtat laboral i els drets laborals dels socorristes, que fins ara integraven la plantilla de la Creu Roja, perquè haurien de ser contractats per la nova empresa de salvament aquàtic a qui l’Ajuntament de Barcelona acaba d’adjudicar el servei de vigilància.
Del creuament de declaracions no queda clar si en el contracte hi ha clàusula de subrogació o no. En el primer cas incorporar els treballadors no seria una qüestió de voluntat política sinó de compliment de la llei. Si no va quedar per escrit la condició esmentada l’assumpte tindria un altre caire i dependria de la voluntat de l’equip de govern.
Manifestació
Un grup d’empleats del servei de salvament s’ha manifestat a la Plaça de Sant Jaume reclamant a l’equip de govern que els incorpori a la nova concessió. Cal recordar que la subrogació de les plantilles és una pràctica habitual quan per un motiu o un altre es produeix l’absorció d’una empresa per una altra o quan una empresa nova assumeix un servei. La diferència en aquest cas és que no s’ha inclòs en la concessió el corresponent article de subrogació.
La situació actual és, segons el sindicat CGT, que defensa els treballadors afectats, que la nova entitat gestora del servei de salvament i protecció de les platges de Barcelona, l’empresa amb seu a Badalona, Proactiva Serveis Aquàtics S.L, estaria disposada a assumir alguns dels 46 treballadors fixos i fixos discontinus, amb antiguitats d’entre quatre i 13 anys. La plantilla actual és de 71 empleats entre socorristes aquàtics i coordinadors.
L’ajuntament ha concedit l’encàrrec a la nova empresa per una quantitat de 2,46 milions d’euros quan el límit superior superava de poc els 3 milions d’euros.
Des de CGT s’afirma també que Creu Roja va fer una oferta més cara del que s’esperava amb la intenció oculta de perdre la comanda i així poder acomiadar alguns dels empleats. Aquesta apreciació es rebat en el comunicat de Creu Roja. L’entitat, que no té ànim de lucre, afirma que els últims anys ha hagut d’afegir diners per tal de prestar el servei d’assistència i socorrisme a les platges de Barcelona. Per aquest motiu, assegura, va presentar la seva oferta pels costos reals que el implica. Per tant, la seva posició era més alta que la que estava disposat a acceptar l’Ajuntament
Per la seva banda, des del consistori barceloní s’afirma que pot fer de mitjancer amb Proactiva, però que no poden entrar en les polítiques privades de les empreses.