Un grup de ciutadans armats de cartells i pancartes s’han concentrat davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona per denunciar la permissivitat dels poders estatals i internacionals amb els dits paradisos fiscals, que els organitzadors han barrejat com a “caus fiscals”.
Els manifestants duien cartells que denunciaven les grans corporacions econòmiques i directius empresarials i personatges públics per la seva vinculació amb paradisos fiscals. Així, en els cartells sortien des de l’antic director general del Fons Monetari Internacional i exministre espanyol d’Economia, Rodrigo Rato, passant pel màxim responsable del grup cerveser Damm, Demetrio Carceller, o el davanter del Barça, Lionel Messi, per la seva relació amb operacions econòmiques o processos relacionats amb la utilització de paradisos fiscals.
La concentració es fa cada any, i en ella els impulsors, organitzacions cíviques i sindicals, reivindiquen la desaparició dels territoris lliures de tributació fiscals, que són utilitzats per optimitzar els ingressos de les grans corporacions i persones.
Segons el manifest, L’evasió i elusió fiscals de les grans empreses va provocar que França, Espanya Itàlia i Alemanya deixessin
de recaptar prop de 35.000 milions d’euros en impostos. Si aquests països poguessin invertir aquesta quantitat en els seus sistemes públics de sanitat, podrien reduir la despesa directa en sanitat de les famílies fins en un 28,3% depenent del país.
Un dels cartells que duien els manifestants duia com a lema: “paradisos fiscals=inferns socials”. Però, la protesta no es limita als països amb qualificació internacional com l’esmentada. El manifest de la jornada denúncia que “dins de la UE hi ha moltes pràctiques tributàries perjudicials que són legitimades. Cal que la Comissió Europea abordi amb claredat quines mesures té previstes per acabar amb els paradisos fiscals dins les seves fronteres:Xipre, Irlanda, Luxemburg, Malta i Països Baixos, tal com s’acaba d’aprovar al Parlament Europeu”.
L’acte ha comptat amb una batucada, i un petit espectacle en el qual els manifestants han llegit un manifest, han repartit bitllets simulats que, segons explicaven, altrament farien cap als paradisos fiscals.
CCOO: les multinacionals desvien entre el 40 i el 60% dels beneficis
Coincidint amb la jornada, CCOO ha fet també comunicat en el qual esmenta l’informe del Comitè TAX3 que servia de base al Parlament europeu per denunciar les pràctiques descobertes per escàndols com Lux Leaks, els “Papers de Panamà”, els “Papers del Paradís” o Bahamas Leaks, i situava en prop de 200.000 milions els diners que perd la ciutadania europea anualment tan sols per la planificació fiscal agressiva de les multinacionals. L’evasió fiscal de les mateixes companyies costa més de quatre vegades aquesta xifra que s’eleva, en l’àmbit de la UE, a 825.000 milions d’euros. opina CCOO.
Les pràctiques de les multinacionals, que desvien a paradisos fiscals del 40 al 60% dels seus beneficis, no tan sols suposen una competència deslleial cap a les empreses mitjanes i petites, sinó un espoli permanent d’aquells recursos que són imprescindibles per garantir la qualitat de vida de la ciutadania, la sostenibilitat del sistema del benestar, i també la robustesa del teixit productiu.