Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’escriptora Belen Gopegui ha tancat les XXI Jornades UPEC reflexionant sobre la funció social de l’alegria, de la qual ha dit que “és el motiu pel qual som capaços d’aixecar-nos perquè sabem que hi ha coses que hem de defensar”. Gopegui ha fet aquestes reflexions en base a les preguntes que li ha anat formulant la periodista Helena Martín, de Crític, en un sessió titulada “Una alegria que no brolla sinó que és un esforç a contracorrent”.
“Precisament perquè penses que la vida pot ser fantàstica és pel que ens rebel·lem”, ha dit l’escriptora. Ha afirmat que la bondat és una cosa que sol anar a contracorrent i ha citat Sartre per defensar que “no es tracta d’elegir ser bo en un món dolent sinó d’elegir un món bo”. Ha dit que entén la necessitat de reivindicar l’alegria, però ha plantejat dues prudències. Una, que no s’ha d’escopir la pròpia alegria a ningú. I l’altra, que troba a faltar una mica més de mal humor a les manifestacions. “Cal organitzar la fúria”, ha demanat.
S’ha mostrat partidària d’utilitzar de tots els mitjans de lluita possibles davant “la situació tan desastrosa en què estem” i ha alertat contra els que opten per la inacció. “Hi ha una part de rancúnia de classe contra el capitalisme que em sembla bé. Ens ha fet tan mal que ens alegrem quan funciona malament”, ha reconegut i ha exposat les seves reticències davant molts llibres d’autoajuda. Creu que la frase “no necessites teràpia, el que necessites és un sindicat” té tot el sentit, tot i que ha afegit que no sempre és fàcil dur-ho a la pràctica.
Gopegui, el darrer llibre de la qual es titula Te siguen, ha considerat “sinistre” que els propietaris de les plataformes digitals disposin de dades privades i, fins i tot, mèdiques dels ciutadans i ha reclamat que els algoritmes en comptes de perjudicar els més vulnerables es dediquin a detectar els multimilionaris que defrauden a Hisenda. Ha reclamat que la vigilància s’apliqui a qüestions bones i la instal·lin a les sales on es celebren els consells d’administració de les grans empreses. I ha acabat dient que es dona massa canxa als malistes i que som més els que no ens agrada fer mal. “Som més, encara que els altres tenen més altaveu”, ha conclòs.
Després de la seva intervenció, s’han entregat els Premis UPEC 2025 dedicat a persones i col·lectius que treballen per la defensa dels valors de la llibertat, la pau i la igualtat, que, en aquesta edició, els han obtingut el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà i els dibuixants Carlos Azagra i Encarna Revuelta.
Com és tradicional a la UPEC, l’última jornada ha començat amb un debat amb els representants dels partits d’esquerra. Hi ha participat Elena Díaz, diputada del PSC; Diana Riba, eurodiputada d’ERC; David Cid, diputat al parlament dels Comuns, i Laura Vega, diputada de la CUP. La taula rodona ha estat moderada per Sara González, periodista de El Periódico.