CCOO i UGT han demanat l’activació d’un escut social, com el que es va desplegar durant la pandèmia, que inclogui expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i una moratòria d’hipoteques per a les persones afectades per la DANA. També sol·liciten l’aprovació urgent dels ERTO per força major, una protecció extraordinària per desocupació i la prestació per cessament d’activitat per a autònoms. A més, reclamen mesures per protegir els contractes temporals i fixos discontinus, i incentivar el teletreball.
Els sindicats afirmen que els efectes de la DANA sobre les condicions de vida de la població treballadora són evidents i urgeixen a les institucions a atendre la pèrdua de renda, amb la implementació d’una prestació pública i l’ajornament dels deutes hipotecaris. Insten les administracions públiques a mobilitzar tots els recursos necessaris per recuperar els cossos de les persones mortes, garantir l’accés a aliments i serveis bàsics, i agilitzar l’oferta d’ajudes.
“UGT i CCOO també exigiran responsabilitats per les decisions adoptades i per aquelles que no es van prendre a temps, així com per les conseqüències que han tingut sobre la vida d’un nombre encara indeterminat de treballadors”, han advertit els sindicats.
El Govern activa les primeres mesures laborals
Les primeres mesures laborals per als afectats ja s’han anunciat des del Ministeri de Treball i Economia Social, que s’ha dirigit a les empreses recordant la possibilitat d’acollir-se als ERTO per força major. Aquesta eina, contemplada a l’Estatut dels Treballadors, permet suspendre temporalment el contracte laboral o reduir la jornada, proporcionant protecció per desocupació sense consumir la prestació.
El Ministeri ha reiterat el suport als treballadors i recorda l’opció de teletreballar, quan sigui viable, i de disposar de permisos retribuïts. “Qui no estigui en condicions de treballar no ha de desplaçar-se al lloc de treball”, ha subratllat la vicepresidenta Yolanda Díaz.
Els treballadors per als quals desplaçar-se representi un perill o interfereixi en les tasques de rescat queden exempts d’anar a la feina, així com aquells que han perdut l’habitatge. En el cas del teletreball, es recomana quan les condicions de connexió i els dispositius ho permeten. “El Ministeri de Treball vetllarà perquè cap treballador pateixi represàlies ni es vegi perjudicat”, ha assegurat el Ministeri de Treball i Economia Social.
Els autònoms poden acollir-se a la prestació per cessament d’activitat, que correspon al 70% de la base reguladora, sense període de carència. Els dies consumits no es comptabilitzen, sinó que es consideren com a cotitzats. Les empreses també poden sol·licitar l’activació de l’ERTO per força major per suspendre temporalment la relació laboral o reduir la jornada dels treballadors, amb exempció total de les cotitzacions a la Seguretat Social, sense afectar la prestació d’atur de la plantilla.
Els sindicats demanen evitar la mobilitat a Catalunya davant els avisos d’inundacions
A Catalunya, s’ha activat el Pla Especial d’Emergències per Inundacions (INUNCAT) a causa de les alertes emeses pel Servei Meteorològic a les comarques del sud del país. El Departament d’Interior ha imposat restriccions a la mobilitat, permesa només per causa major i serveis essencials, i ha suspès l’activitat educativa, esportiva i universitària.
CCOO i UGT han demanat a la població de les zones afectades limitar la mobilitat, mantenint-la únicament per a casos d’emergència o per a serveis de seguretat i manteniment, amb l’objectiu de facilitar la represa del treball sense riscos quan la Generalitat desactivi l’alerta. Recorden que es poden adoptar mesures per protegir els treballadors en condicions meteorològiques adverses, incloent-hi la paralització de determinades tasques si no es pot garantir la seguretat. “Les mesures preventives inclouran la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en què concorrin fenòmens meteorològics adversos, en aquells casos en què no es pugui garantir altrament la necessària protecció de la persona treballadora”, segons estableix el Reial decret llei 4/2023, que en la seva disposició final primera modifica el RD 486/1997 sobre llocs de treball.