Les infermeres es planten i comencen avui una vaga indefinida. “Fa temps que aguantem una situació límit que tenim des d’abans de la pandèmia, que ha evidenciat les mancances del sistema”, afirma Núria Guirado, presidenta d’Infermeres de Catalunya, que afegeix que “fa més de deu anys que assumim més tasques i competències cobrant el mateix”. Una situació que ha esclatat amb la signatura del conveni del SISCAT i recentment amb el de l’ICS.
La convocatòria es dirigeix a totes les infermeres que treballin als centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) i des del sindicat lamenten sobretot “el maltractament” a les llevadores, que tot i haver de tenir especialitat per exercir “no es veu reconegut en condicions laborals i econòmiques”. Infermeres de Catalunya destaca l’evolució professional i formativa del sector, amb noves competències que les han convertit en una peça clau del sistema. No obstant, troben a faltar un reconeixement social, econòmic i laboral de la professió.
Salut no s’asseu a negociar
Des d’Infermeres de Catalunya culpen al Departament de Salut del “menyspreu” del col·lectiu que es tradueix en un deteriorament de la salut física i mental i inclús abandonament de la professió. Afirmen que fins al moment “ningú del departament ha demanat parlar amb nosaltres” i asseguren que la vaga no s’aturarà fins que es negociïn les reivindicacions de les infermeres. Adverteixen que no acceptaran excuses: “volem fets i no paraules”.
Exigeixen un reconeixement professional i laboral, en competències, responsabilitats i en retribució econòmica i reduir la càrrega de feina amb una disminució de les ràtios. D’altra banda, troben a faltar cobertura legal i econòmica en moltes de les noves tasques que assumeixen. També demanen que el temps de visita sigui variable entre 10 i 30 minuts en Atenció Primària per adequar-lo a la intervenció i una unificació de tots els convenis sanitaris: “una mateixa feina, un mateix conveni”, afirmen.
En l’àmbit laboral i econòmic, demanen recuperar les condicions anteriors a la crisi immobiliària, amb una jornada que passi de les 1642h anuals a les 1599h, recuperar el 5% de reducció de massa salarial, que es va retallar el 2010 amb Zapatero i el 2012 amb Montilla. També reclamen la jubilació anticipada voluntària, una compensació econòmica per la prolongació de jornada, plus de perillositat i un complement d’exclusivitat per la imposició de torns que impedeix compaginar amb una altra feina. Tot i així, destaquen que la solució és una profunda reestructuració del sistema i apunten a una falta de professionals que suposa una sobrecàrrega de tots els perfils professionals. “Ja estem fartes de ser la mà d’obra barata i qualificada del sistema, de copets a l’esquena, d’aplaudiments i reconeixements buits”, conclou el manifest.
Setmana de mobilitzacions a la sanitat catalana
Sindicats com la CGT, la intersindical i el CATAC han convocat vagues avui dimarts 12 de desembre i demà dimecres 13 de desembre, ja que tant infermeres com personal administratiu se senten “menyspreats” respecte a la millora de condicions dels metges. Els sindicats assenyalen que “és un acord que inclou millores, però des del 2006 no n’hi havia cap i ara s’obliden coses de base”. Lamenten que, els metges “tindran un augment de 15.000 euros anuals, mentre que el personal administratiu rebrà 131 euros més a l’any”. Altres reivindicacions com el complement d’exclusivitat o deixar de fer guàrdies a partir dels 60 anys s’ha reconegut als metges mentre que al col·lectiu de les infermeres no. Sindicats majoritaris com CCOO, UGT i Metges de Catalunya no secundaran la vaga i defensen el III Acord i justifiquen que els metges tenen més millores perquè “fan més hores i més guàrdies”.