Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El periodista Gerard Romero, ànima de Jijantes FC, ha arribat on ha arribat gràcies a l’oportunitat que li va brindar el grau superior de Formació Professional d’Imatge i So. “Aquell grau a mi em va permetre entrar a RAC1 per fer-hi les pràctiques, i després allí m’hi vaig poder quedar. Però sense aquell grau no hauria tingut aquesta oportunitat. La gent parla de l’FP sense tenir-ne coneixement, diuen: ‘Què t’aportarà un cicle?’ Doncs per mi l’FP va ser molt vàlida. Si la persona és vàlida, tindrà l’oportunitat de progressar”, explica en tant que guanyador del Premi FPCAT 2023 a la persona usuària de centres d’FP.
Romero va estudiar ESO i batxillerat a l’Institut de Vilanova i la Geltrú, alhora que a partir dels 15 anys ja va començar a col·laborar amb l’emissora local de la SER. “Ja tenia molt clar que m’hi volia dedicar”, exposa. Però la selectivitat no li va anar tan bé com hagués calgut per entrar a la carrera de Periodisme: “Vaig estar un any en stand-by.” En força casos, hi ha qui opta per matricular-se a una universitat privada que també imparteixi la carrera, “però econòmicament jo no m’ho podia pagar”, detalla.
Així va ser com es va decidir per estudiar el cicle de grau superior d’Imatge i So al Col·legi Sant Ignasi de Barcelona. “Va ser una decisió vàlida”, assevera. Explica que al cicle s’hi va trobar professorat que sabia exactament com funcionava el mitjà i que li aportaven coneixements: “Gent de TVE, gent que havia treballat en mitjans… Tot de professionals del sector que transmetien la seva expertesa. A l’FP des del primer dia estàs tocant el mitjà, el plató, preparant esdeveniments…” I tot plegat ho combinava amb les col·laboracions a la SER Vilanova: “Hi anava als matins, i a les 4 entrava al grau. El grau em permetia molt aquesta flexibilitat, era una proposta formativa que s’adaptava molt al que necessitava.”
Així, amb l’experiència acumulada de la SER i la formació adquirida al grau, va sol·licitar de realitzar les pràctiques a RAC1, i l’hi van concedir: “Allí hi feia tant tasques de producció com em posava davant del micròfon, els caps de setmana. M’hi vaig acabar estant gairebé un any, allargant les pràctiques, perquè n’estaven molt contents.” Al cap d’un temps, un periodista de la secció d’esports va marxar de l’emissora i li van oferir la plaça. A partir d’aquí, la història ja és més coneguda, amb el moment crucial que va suposar el 16 de setembre del 2021, quan va anunciar que abandonava RAC1 després de 14 anys per dedicar-se en exclusiva al seu canal de Twitch Jijantes FC.
“Pot haver-hi gent molt vàlida a l’FP i gent no tan vàlida a la universitat, i a la inversa. És la vàlua de cadascú allò que compta, i el cicle et dóna l’oportunitat de demostrar-ho”, sentencia, en tant que després del cicle també va acabar passant per la Universitat per cursar-hi Periodisme. Dels seus excompanys de cicle, uns quants treballen en mitjans, d’altres en departaments de Comunicació i d’altres en producció teatral. L’FP, doncs, els va proporcionar els recursos necessaris perquè cadascú pogués traçar el seu propi itinerari laboral.
Revolució comunicativa
Romero ha revolucionat el periodisme esportiu amb el canal Jijantes a la plataforma Twitch. Jijantes emet gairebé cada dia al migdia i al vespre, a més de fer especials dels partits del Barça i del mercat de fitxatges. El seu canal acumula més de 330.000 seguidors, aconseguint fer de la informació esportiva un espectacle en una plataforma que fins fa poc semblava reservada per a gamers.
Romero ha sigut nominat als premis Globe Soccer com a millor periodista 2022. Els premis de Globe Soccer abasten tota la comunitat del futbol mundial, des de jugadors i jugadores fins a periodistes, passant per clubs, presidents i directors esportius, entre d’altres.
Ha esdevingut un clar referent en la plataforma Twitch i es va situar com a Top 10 mundial durant les retransmissions de l’estiu del 2022 pel seu contingut basat en informació esportiva. El rècord d’audiència el va batre el 2 de setembre, amb 150.000 espectadors.
Article original del Diari de l’FP.