Els principals sindicats i patronals, juntament amb les vuit universitats públiques catalanes reclamaven el dilluns l’oficialitat del català en la Unió Europea. La iniciativa ha estat impulsada per Òmnium Cultural i al marge de l’actuació del ministeri espanyol d’Exteriors. Sota el lema “Yes to catalan” van firmar una carta dirigida als 27 estats membre de la UE, per demanar al Consell d’Assumptes Generals que reconegués l’oficialitat del català. Ahir el tema es va debatre, sense grans avenços, tot i que es torna a reunir el 15 de novembre.
Unió sindical i patronal
L’acte es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans amb representants dels sindicats CCOO, UGT, USOC, Intersindical-CSC i Unió de Pagesos; de les patronals i organitzacions econòmiques Foment del Treball, Pimec, Cambra de Comerç de Barcelona, Cecot, FemCat, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i les vuit universitats públiques catalanes.
El text destaca que el català és la tretzena llengua més parlada de la Unió, amb més de deu milions de parlants i remarquen que és una “oportunitat històrica” per aconseguir-ne l’oficialitat que permetria “una vitalitat i normalització plena”. Afirmen que altres llengües amb menys parlants ja són oficials a la UE i demanen voluntat política. L’oficialitat del català, segons els signants, permetria “protecció en àmbits regulats per les institucions europees com l’etiquetatge, l’audiovisual, les tecnologies, xarxes socials i intel·ligència artificial” i afegeixen que la decisió és un “reconeixement als drets lingüístics i que fa honor al lema de la ciutadania europea: units per la diversitat”.
Des d’Òmnium Cultural han destacat l’ampli consens que s’ha obtingut en suport a l’oficialitat del català amb agents socials i universitats i es mostren confiats en aconseguir aquest estatus legal per al català.