La Generalitat ha admès “incidències molt greus” en els exàmens d’oposicions celebrats el dissabte i ha demanat disculpes. Un total de 13.581 persones aspiraven a ocupar una de les 1.825 places fixes de funcionari. Però la prova, ja de per si un tràngol difícil, es va convertir en un calvari pels aspirants, la majoria interins amb molts anys d’experiència en la funció pública.
Era la primera vegada que la Generalitat encarregava a una empresa externa la prova. El resultat ha estat nefast i la Generalitat ha demanat disculpes mentre estudia la possibilitat, fins i tot, de repetir exàmens. I estudia exigir responsabilitats a l’empresa Cegos, que era la que havia rebut l’encàrrec de gestionar el procés de selecció.
Comissions Obreres ja ha demanat una reunió urgent amb Funció Pública per “exigir reparacions i solucions pel col·lectiu que no ha pogut realitzar les proves a causa del desgavell organitzatiu”. La majoria dels sindicats també han mostrat la seva protesta pel fracàs d’unes oposicions on milers de persones es juguen el seu futur.
En els exàmens de dissabte estaven convocats 9.147 aspirants a Barcelona, 1.246 a Girona, 1.634 a Lleida i 1.554 a Tarragona. Les places què estan en joc són 1.534 per a personal funcionari (d’administració i serveis, execució penal i cos d’advocacia) i 291 llocs de personal laboral transversal. També hi ha 383 places més de categories laborals no transversals, segons un comunicat de la Secretaria de Funció Pública del Departament de Presidència.
Molts d’aquests aspirants han utilitzat les xarxes socials per denunciar el retard a l’inici de les proves, de fins a sis hores en algun cas, així com problemes d’identificació i de calor. A més, han advertit que algunes de les aules on se celebraven les proves, com les de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), estaven massificades, cosa que facilitava que els aspirants poguessin intercanviar opinions sobre l’examen i fins i tot que copiessin. També han denunciat l’existència d’exàmens equivocats, i que no s’han donat totes les garanties per protegir l’anonimat en les proves.
La Generalitat anuncia que “s’iniciaran les actuacions necessàries per depurar responsabilitats si les incidències, com sembla a priori, poden ser imputables a l’empresa”. A més, la secretaria d’Administració i Funció Pública de la Generalitat, Alícia Corral, ha assenyalat en declaracions a diversos mitjans, que preveuen “la possibilitat d’un incompliment molt greu i negligent de les clàusules de la contractació” per part de l’empresa.
Corral no ha volgut detallar les incidències ocorregudes per les quals algunes persones no han pogut fer els examens, tot i que ha assegurat que “són greus i intolerables i estem recollint dades. Un cop analitzades les situacions jurídiques i les seves transcendències prendrem decisions”.
Davant les crítiques, la Generalitat promet que “tots els opositors obtindran una resposta de manera immediata i, si cal, s’analitzaran cas per cas, una vegada tinguin l’informe jurídic”. La Generalitat està recollint el nombre de persones que no han pogut fer les proves i estudia si finalment alguns exàmens s’hauran de repetir o no.
La incidència més greu ha estat amb les proves d’educadors socials, que s’han acabat suspenent per un problema a l’hora de repartir els models d’examen. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s’ha reunit (el diumenge al matí) amb diversos integrants d’organitzacions sindicals representatives de la funció pública per compartir les incidències que havien recollit.