Les cooperatives han rebut un impuls públic en els últims anys. El model basat en una empresa de propietat i gestió compartida ha crescut un 46% des del 2016, tot i la pandèmia i la incertesa econòmica. A Catalunya n’hi ha un total de 4.566 i el 26% s’ha creat en els últims set anys, 1.270 cooperatives envers les 871 d’entre 2009 i 2015. El director d’Economia Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives, Josep Vidal, en una trobada amb periodistes ha volgut destacar la “resiliència” del model cooperatiu a la incertesa econòmica i les millors condicions laborals que ofereix.
L’economia social i solidària, entesa com al conjunt d’empreses i entitats del tercer sector (cooperatives, associacions i fundacions) representa un 2,19% de les empreses catalanes amb un total de 7.198 organitzacions i segons les últimes dades de l’Observatori d’Economia Social de l’any 2020 genera una ocupació de 142.500 persones, més d’un 5% dels treballadors catalans. El sector s’ha convertit en una prioritat per al Departament de Treball que, amb un pressupost de 128,5 milions d’euros en set anys ha desplegat tres programes per fomentar la creació de cooperatives: la xarxa d’ateneus cooperatius amb un total de 14 ateneus amb la participació de 380 entitats, associacions i cooperatives que són espai d’acompanyament i foment; els projectes singulars, subvencions directes anuals per a la creació de nous projectes cooperatius amb 540 beneficiats des de 2016 i les comunalitats urbanes, l’últim projecte impulsat que busca dinamitzar l’economia de proximitat. A més de les mesures impulsades, el canvi legislatiu que permet que siguin dos i no tres els socis mínims per a crear una cooperativa també ha permès el creixement del sector.
Catalunya destacava per un cooperativisme agrari que ha decaigut en els últims anys per la unió de cooperatives del sector per a ser més competitives i han passat de 43 a 15. Tot i així, hi ha hagut un augment generalitzat i des del 2016 destaca un creixement de les cooperatives de consum, que han passat de 9 a 59, les d’habitatge, de 23 a 45, les integrals, és a dir, la unió de cooperatives de consum i treball, que han passat de 13 a 57 i les cooperatives de treball associatiu, que aglutinen el major pes amb 997 mentre que abans eren 617.
Vidal ha destacat un impuls de les cooperatives d’entre 50 i 100 treballadors, tot i que la majoria tenen menys de cinc treballadors. També afirma que Catalunya s’ha convertit en un “referent” nacional i aglutina un 19% del total de cooperatives de l’Estat. Tot i així, el cooperativisme català encara té el repte d’entrar al sector tecnològic on les startups capten la major part de la inversió.
L’aposta del Govern per l’economia social i solidària també passa per una nova llei, que previsiblement s’aprovarà a l’estiu i que vol establir uns criteris i requisits socials que les empreses integrants hauran de complir, degut a les males praxis d’algunes cooperatives com les càrniques que van ser sancionades per la Inspecció de Treball.