Els ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació) van eixamplar la bretxa salarial de gènere fins al 51,94% durant la pandèmia: el salari mitjà dels homes durant l’ERTO de 2020 va ser de 20.395 euros mentre que el de les dones va ser de 13.423 euros, una diferència de quasi 7.000 euros que s’explica per les feines menys qualificades, la mitjana d’edat inferior i una major durada dels ERTO d’elles, segons l’informe de CCOO de Catalunya La bretxa salarial de gènere i els ERTO, una anàlisi en profunditat.
“Un virus no pot ser masclista, però les conseqüències sí que ho poden ser. Fins i tot una mesura clarament progressista i de caràcter social com l’ERTO pot tenir efectes no desitjats a nivell de gènere”, va manifestar Irene Galí, autora de l’estudi i sociòloga, a la roda de premsa de presentació de l’informe. Perquè, tot i la contribució de la mesura per a evitar que milers de persones anessin directament a l’atur, va fomentar l’increment de la bretxa salarial entre homes i dones.
Tot i la igualtat en l’accés a la mesura, un 23,8% d’homes i un 23% de dones, els ingressos van ser molt dispars: una diferència de quasi 7.000 euros. La diferència salarial entre els qui no van estar en ERTO va ser més moderada, un 21,77% amb una diferència de 4.800 euros entre els dos gèneres: el salari mitjà dels homes va ser de 26.918 euros i de 22.105 euros el de les dones.
Si posem el focus en elles, la diferència salarial entre les que van estar en ERTO i les que no ho van estar va ser del 40%, mentre que la diferència en el cas dels homes es va reduir fins al 24%. A més, les dones assalariades que perceben de manera anual un salari inferior al Salari Mínim Interprofessional va passar del 19,6% el 2019 i del 23,4% el 2020.
La bretxa salarial per sectors
Els serveis a les empreses van liderar la bretxa salarial amb un 47,6%, seguit de les entitats financeres i asseguradores amb un 44,5% i el comerç, reparacions i transport amb un 42,7%. L’informe també aporta dades sobre la bretxa entre treballadors de nacionalitat estrangers i espanyola i apunta a una bretxa salarial de gènere entre una dona estrangera i un home espanyol és del 95,9%, és a dir, que un home espanyol cobra quasi el doble que una dona estrangera.
Al marge dels ERTO, l’informe de CCOO conclou que la bretxa salarial de gènere es va reduint amb el pas dels anys. Segons l’INE, va caure 1,5 punys el 2020 (del 26% al 24,5%).