“Reivindiquem un pacte nacional per la Indústria”, afirmava José Antonio Hernández, secretari general d’Indústria de CCOO a Catalunya poc abans d’iniciar l’Assemblea General celebrada el dimarts 17 de maig davant de la Delegació del Govern, per debatre sobre les idees que ha d’incorporar el pacte, en la que UGT no ha participat per diferències d’agenda. L’objectiu dels sindicats és recórrer totes les comunitats autònomes per a discutir sobre els aspectes que ha d’incorporar el Pacte d’Estat i finalitzarà en una concentració conjunta el 21 de juny a Madrid. Des del moviment sindical es reclama al Govern “un espai de concertació” per poder participar “de manera directa”.
En un manifest conjunt de la Federació d’Indústria, Construcció i Agrària (FICA) d’UGT i CCOO de la Indústria es destaca “la generació de riquesa, feina i benestar” que genera la indústria. Tanmateix, avisen que el procés de descarbonització s’ha trobat amb una doble transició: la digital i l’ecològica, que fan necessari un Pacte d’Estat per la Indústria “que garanteixi una transició justa per a la classe treballadora”, en paraules de Garbiñe Espejo Jairo, secretaria general de CCOO de la Indústria qui ha afegit que “els treballadors volem ser part de la reconstrucció de la indústria del demà”.
Els sindicats majoritaris reclamen convertir en un “repte de país” que la industria recuperi “un 20% en el PIB estatal”, ja que “als anys noranta havia arribat al 27% i actualment es troba en el 16%”. A més, afirmen que s’ha d’acompanyar d’un Pacte d’Estat per l’Energia on es primi “el desenvolupament de noves tecnologies energètiques sostenibles i una independència energètica espanyola”. Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya ha subratllat que “la política energètica ha d’anar de la mà de la política industrial”. Els sindicats opten per “garantir la cohesió social i territorial” amb un sector agrari competitiu i l’impuls del sector de l’automòbil “cap a una mobilitat sostenible”.
Altres aspectes que UGT FICA i CCOO d’Indústria reclamen són la digitalització del sector amb una adaptació dels sistemes formatius que cobreixin les noves necessitats del sector mitjançant una formació dual. També demanen el foment dels models de negoci responsables amb el medi ambient que “evitin la deslocalització de les empreses industrials nacionals” i que permetin el creixement de les pimes del país.
“Portem temps exigint la col·laboració sindical directa en les polítiques industrials”, però “Espanya no té cap projecte industrial i per això estem vivint una desindustrialització que està debilitant l’estat del benestar i els serveis públics”, afirma Espejo. A més, recomana al Govern que “no faci una política de reacció per cobrir necessitats concretes, sinó una política industrial estratègica”. D’altra banda, Pacheco, lamenta que “s’està alimentant el caràcter oligopolístic industrial amb els fons europeus deixant fora a les pimes” i demana al Govern “un nou contracte social que reivindiquem els sindicats on les persones estiguem al centre” perquè l’alternativa és “una dreta que vol rebaixar impostos per desproveir els serveis públics estatals”.
Actualment, s’està tramitant la llei d’Indústria que no està previst que entri en vigor fins al quart trimestre de 2023, motiu pel qual Pacheco reivindica “que s’obri un procés de Diàleg Social previ a la tramitació de la llei d’Indústria al Congrés”, ja que la pandèmia “ha evidenciat l’èxit del Diàleg Social” ha afirmat. Però, tot i les reclamacions a l’executiu nacional, també ha criticat que “Catalunya també mereix un pacte a llarg termini, que vagi més enllà de la legislatura actual” i ha encoratjat a “aprofitar que tenim els majors recursos públics que hem tingut en tota la història” en referència als Fons de Reconversió Europeus.