El Consell de Ministres aprovava ahir l’avantprojecte de la llei d’avortament que inclourà la baixa per dolor menstrual incapacitant i un permís prepart remunerat des de la setmana 39 d’embaràs. Altres mesures com la reducció o eliminació de l’IVA dels productes d’higiene femenina, no es contemplaran, ja que “el Ministeri d’Hisenda no ha volgut que vagi en la llei” tot i que ha garantit que “es tornarà a negociar en els Pressupostos Generals de l’Estat”, ha admès Irene Montero, ministra d’Igualtat que també ha lamentat que “un 22% de les dones no pot pagar-se els productes d’higiene” i la mesura les ajudaria. L’avantprojecte, però, encara queda pendent de les al·legacions del Poder Judicial, la Fiscalia i el Consell d’Estat, abans d’arribar al Congrés previsiblement a la tardor i que entri en vigor els primers mesos de 2023.
Espanya serà el primer país Europeu en reconèixer la baixa per menstruació, segons ha afirmat Montero, i es contempla la salut menstrual com a un dret sexual i reproductiu. Les baixes hauran de ser atorgades sota supervisió mèdica i no tindran límit de dies. A més, estaran finançades per l’Estat des del primer dia i serà aplicable a dones que tinguin malalties que provoquen dolor com ovaris poliquístics, endometriosis, miomes o dismenorrea, és a dir, les que pateixen dolor intens sense origen patològic. Tot i que ja es podien sol·licitar baixes amb les patologies esmentades, la novetat és que a l’estar pagades al 100% per la Seguretat Social, les dones que s’hi acullin no es veuran perjudicades econòmicament. Tània Verge, consellera de Feminismes i Igualtat de Catalunya ha aplaudit la mesura. “Des de la Generalitat, portem mesos treballant en l’estratègia nacional de drets sexuals i reproductius, però celebrem que tots aquests drets estiguin en l’agenda política”, ha afirmat.
Des dels sindicats es lamenta que no s’hagi comptat amb ells per a dur a terme la mesura. Mentxu Gutierrez, secretària de Dones i Polítiques d’Igualtat de CCOO de Catalunya, en fa una valoració positiva per “la seva visió de gènere”, tot i que es mostra cauta entorn a “l’aplicació”. Des d’UGT de Catalunya, no fan un posicionament oficial per la falta d’informació, tot i que tal com també afirmen des de CCOO, creuen que s’hauria d’haver incorporat a la mesura la reducció de l’IVA en productes d’higiene femenina, ja que “és una discriminació indirecta cap a les dones”, afirma l’Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació d’UGT de Catalunya.
“Les dones han d’assumir un dolor incapacitant perquè sí, però els homes no viuen cap dolor similar”, afirma la Mentxu Gutierrez, qui lamenta que hi ha una “falta de comprensió”. A més, defensa que darrere de qualsevol dolor que incapaciti “ha d’haver-hi una baixa sí o sí”, tot i que s’ha de fer una avaluació per comprovar que “no hi ha cap patologia sense detectar”. Des d’UGT, es reclama “una perspectiva feminista de la sanitat” que contempli “les necessitats específiques de les dones” per “no incidir en cap discriminació indirecta”.
Altres novetats de la nova llei d’avortament
La norma també inclou un permís prepart per a les embarassades a partir de la setmana 39 de gestació i no des de la 36 com proposava Igualtat en un inici. A més, es garanteix l’avortament en els centres públics, ja que fins al moment el 85% es produïa en clíniques concertades, i es contempla en centres privats acreditats de manera “excepcional”. Per a garantir la interrupció de l’embaràs com a servei públic, es regula l’objecció de consciència dels professionals perquè no sigui un impediment. S’eliminen els tres dies de reflexió establerta en la llei anterior, que obligava a reafirmar-se en la decisió 72 hores després d’haver-la sol·licitat, i es permetrà interrompre l’embaràs als 16 i 17 anys sense consentiment patern o matern. A més, es repartiran productes menstruals i preservatius en centres educatius i s’impartirà una educació sexual a les aules. També es faran campanyes per acabar amb el dèficit informatiu sobre els drets sexuals i reproductius i es preveu la creació d’una línia telefònica especialitzada en la matèria. Per últim, es garantirà el finançament dels anticonceptius hormonals i la gratuïtat de l’anticoncepció d’urgència en centres de salut.