“Construirem la comissió d’experts per a fer la gran reforma del dret laboral espanyol, l’Estatut del Treball del segle XXI”, afirmava Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, en la manifestació del passat primer de maig. A més, va afegir que “la precarietat s’acabarà després de la reforma laboral, no ens conformem”. Les últimes dades d’atur demostren una tendència positiva en el mercat laboral amb quasi un 50% dels nous contractes indefinits, la xifra màxima d’afiliats, amb 20 milions de persones i el nombre més baix d’aturats des de l’abril de 2008 amb poc més de tres milions de persones.
Des dels sindicats aplaudeixen la proposta del nou Estatut de treballadors. Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO, afirma que “es continua en el camí de la recuperació de drets” i reclama “una majoria parlamentària a l’alçada per aconseguir-ho”. Des del Ministeri de Treball s’ha afirmat que serà una mesura més, desenvolupada en el marc del Diàleg Social. A més, la vicepresidenta, el dimecres parlava de la necessitat de “democratitzar les empreses” com un dels grans objectius de la reforma, és a dir, garantir l’entrada dels treballadors en els consells d’administració de les empreses, una proposta que des de CCOO afirmen que ha estat una demanda del sindicat i que garantiria una major participació i codecisió dels treballadors.
Yolanda Díaz, també avançava que “cal reduir la jornada laboral”. Argumentava que “s’ha de transformar la vida de les persones treballadores des de la flexibilitat interna”. Núria Gilgado, responsable de Política Sindical d’UGT, aplaudeix la mesura, que ha estat una reivindicació històrica del sindicat. Assegura que la digitalització pot mantenir els nivells de producció actual amb una jornada laboral de 32 hores. “Treballem per viure, no vivim per treballar”, recorda. Espera que la reducció de la jornada laboral es contempli en el marc del Diàleg Social, tot i que lamenta les reticències de la patronal. Tanmateix, defensa que “si no hi ha acord, el Govern hauria de legislar igualment al respecte”.
Altres mesures que els sindicats reclamen que es contemplin en el nou Estatut són les indemnitzacions per acomiadament, ampliar els supòsits de permisos retribuïts i contemplar la digitalització, el medi ambient i que sigui una mesura “amb cara de dona”. Tant Treball com sindicats coincideixen que és necessari adaptar-lo al segle XXI, per acabar amb les deficiències “autoritàries”, segons Díaz, que presenta el marc actual, aprovat el 1980.
Un frustrat pacte de rendes
Després de dos mesos de negociacions entre sindicats i patronal, per arribar a un acord per fer front a la inflació, ahir al migdia, els agents socials donaven per finalitzades les conversacions sense acord. Minuts abans, CCOO i UGT de Catalunya defensaven en aquest diari, la importància de les clàusules de revisió salarial i lamentaven el bloqueig de la patronal. Precisament, les clàusules de revisió salarial, fonamentals per als sindicats, han estat el motiu per a dinamitar el pacte. Tot i així, des d’UGT asseguren que “hi ha altres temes en negociació”. Des de la CEOE, afirmen que “les posicions segueixen molt allunyades i l’acord sembla impossible en aquests moments”.
Els sindicats han reclamat, en diverses ocasions al Govern, mesures per a fer front a la inflació que arribava fins al 9,8% el mes de març. Núria Gilgado, assegura que a Espanya “el 50% dels treballadors cobren menys de 1200 euros i un 11% dels treballadors catalans són pobres”. A més, lamenta “només siguin els treballadors qui estan fent un esforç per a fer front a la crisi” i defensa que “un augment salarial també reactivarà l’economia”. En la mateixa línia, Cristina Torre, denuncia “els estratosfèrics beneficis de les empreses” i adverteix que “la classe treballadora no pot tornar a ajustar-se el cinturó”.