“Aquest 1 de maig tenim més drets que l’any passat i és gràcies a les mobilitzacions socials” afirmava el Camil Ros, secretari general d’UGT a Catalunya.
Els sindicats aplaudeixen la nova reforma laboral que ha suposat un augment de la contractació indefinida en el primer trimestre a Catalunya del 80% respecte al 2019 i de quasi el 100% en joves. A més, ha permès recuperar la ultraactivitat, és a dir, la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius i la prevalença dels convenis sectorials per davant dels d’empresa. D’altra banda, l’augment del salari mínim interprofessional a 1000 euros i el pacte de les pensions, “tot i no ser suficients” són millores socials aconseguides “gràcies al sindicalisme i a les mobilitzacions”, apunta el Camil Ros.
Però, tot i la celebració, des d’UGT i CCOO adverteixen que queda un llarg camí, més urgent encara per l’augment de preus, motiu pel qual han convocat una manifestació el pròxim diumenge a les 11:30h a Passeig de Gràcia, emmarcat en el Dia Internacional del Treball sota el lema “La solució: apujar salaris, contenir preus i posar fi a les desigualtats”.
La inflació escalava fins al 9,8% el mes de març, per l’elevat preu de l’energia i els productes d’alimentació. Els sindicats lamenten que s’hagi produït una pujada de preus empresarials per “recompondre els marges de benefici” i demanen que es garanteixi el poder adquisitiu de les llars amb l’augment del salari mínim i de les pensions que s’acordin per negociació col·lectiva.
Per donar resposta a l’espiral inflacionista, el Govern central anunciava el mes passat, un pacte de rendes negociat amb la patronal i els sindicats. Des d’UGT es lamenta la falta d’acord i acusa la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) de bloquejar la revisió salarial. A més, ha advertit que “si no es contenen els preus i s’augmenten els salaris, hi haurà conflictivitat laboral”. Javier Pacheco, secretari general de CCOO ha remarcat la importància d’una millora fiscal que garanteixi una redistribució de la riquesa, que no passi per la reducció generalitzada d’impostos. A més, ha afirmat que “si s’augmenten els sous, hi haurà major consum”.
Pel que fa a Catalunya, amb un 23,6% de població en situació de pobresa, els sindicats demanen ajudes directes, incrementar l’indicador de rendes de suficiència (IRSC) que permeti que més persones accedeixin a prestacions socials i ampliar la cobertura de la renda garantida de ciutadania (RGC) perquè arribi a tothom que ho necessiti. També sol·liciten l’activació d’un bo social de subministrament per a les persones més desfavorides i ajudes a autònoms afectats per l’augment dels preus de l’energia.
Perquè Catalunya lideri la recuperació econòmica i social, es destaca la necessitat de reforçar el sistema sanitari, tocat per la pandèmia, i revertir de les retallades educatives.
Així doncs, aquest 1 de maig es reivindicaran sous dignes, potenciar una ocupació estable i de qualitat que acabi amb les desigualtats perquè la crisi “no la pagui, de nou, la classe treballadora”.