El 13 d’octubre de 2021 Amara F. es va aixecar molt aviat i molt contenta. Era la seva primera oportunitat laboral. Per recomanació de la seva cunyada, començava a treballar com a netejadora en un supermercat Lidl en la seva localitat, a Úbeda. No obstant això, hores després, va ser acomiadada. Ho explica avui per telèfon, quan l’empresa, Globalblog Facility Service, subcontracta de la cadena de supermercats, ha reconegut en el Jutjat social número u de Jaén l’acomiadament per discriminació racial.
-Hola María, perdona que et pregunti una coseta. Amara és d’ètnia gitana? No és per res, sinó només curiositat. I és apanyada i tot això, no?
-Sí, sí, és d’ètnia però és bona i de fiar.
És la conversa, via WhatsApp, entre l’encarregada de l’empresa i la cunyada d’Amara, que l’havia recomanat per a exercir el lloc que ella mateixa acabava de deixar com a netejadora. El diàleg està inclòs en la demanda interposada en els jutjats per Amara, que va ser acomiadada per l’empresa poques hores després de contractar-la. Ho va fer amb aquest missatge, també a través de WhatsApp:
“Ens acaben de cridar per a avisar-nos que la noia que estava de baixa a la botiga que estàs cobrint tu s’incorpora demà. Sembla ser que la baixa anava per a llarg però pel que es veu no la poden operar i li han donat l’alta de nou fins que la vagin a operar. Llavors, com ella porta moltíssim temps amb nosaltres, ens veiem en l’obligació de donar-te de baixa”.
La demanda, presentada per l’advocada Ainhoa Jiménez amb el suport de la Fundació Secretariat Gitano (FSG) i en la qual també s’ha personat l’advocada Pastora Filigrana, desmunta aquesta versió: el lloc no era per a cobrir cap baixa. Allò era una excusa, recull la demanda, que remarca que la cunyada no és gitana. “El lapse de temps esdevingut entre que l’empresa s’interessa a saber si és o no gitana i la notícia de la suposada reincorporació és de menys de tres hores, termini massa curt perquè justament ocorreguessin tantes coincidències”, diu el document.
I continua amb rotunditat: “L’únic motiu pel qual va ser acomiadada la meva representada és per ser una dona gitana, qüestionant a més l’empresa la seva vàlua com si pel mer fet de ser gitana no pogués ser ‘apanyada’ com preguntaven en els missatges, mostrant una vegada més que la demandant ha estat discriminada a la feina, quan reunia tots els requisits per al lloc però ha rebut un tracte menys favorable que una altra persona en una situació similar a causa del seu origen ètnic, menyscabant el dret a la igualtat i a la dignitat de la demandant. Els fets aquí descrits constitueixen una discriminació a l’ocupació per motius de pertinença a l’ètnia gitana que ha de ser sancionada conforme a Dret. La discriminació a l’ocupació és una de les més greus i més habituals formes de discriminació que limita o impedeix a les persones gitanes treballar i millorar les seves condicions econòmiques i socials”.
Aquest dilluns, quan estava assenyalat el judici per l’acomiadament nul, les parts han aconseguit un acord davant el Jutjat social número u de Jaén, mitjançant el qual l’empresa reconeix l’acomiadament per discriminació, es compromet a una especial vigilància de conductes racistes i pagarà a la víctima una indemnització de 3.500 euros nets.
Primera oportunitat laboral
“Em vaig quedar fatal. Mai m’havien donat l’oportunitat de treballar. Havia fet entrevistes però sempre em rebutjaven. Aquí hi ha molt de racisme. Així que amb aquest treball estava molt il·lusionada. El meu primer treball”, afirma per telèfon després de l’acord aconseguit. Segons explica, va acudir a algunes organitzacions que la van desanimar i li van aconsellar no denunciar. En una altra li van dir que ho publiqués en xarxes. I això va fer.
I va tenir “sort”. “La meva mare m’ho va explicar, que ho havia vist en xarxes socials i em vaig posar en contacte amb ella”, explica l’advocada Ainhoa Jiménez, que la va animar a denunciar. “Efectivament vam continuar i, després, en contacte amb la Fundació Secretariat Gitano i l’advocada Pastora Filigrana, com a coadjuvant, vam continuar el procés”, afegeix.
Per a ella, a part de la felicitat que diu produir-li que es reconegui aquesta discriminació cap a Amara, suposa un pas molt gran en la lluita diària contra el racisme i el antigitanisme: “Moltes vegades la gent es queda parada amb el primer no que li diuen, es queda callada, amb por. I m’alegra que es vegi aquest cas perquè sàpiga tothom que no hi ha res a perdre”, conclou. Per a Filigrana, estem davant un fet que passa cada dia: “Però fer justícia és molt difícil i la impunitat és molta. Avui hem guanyat. Si et passa, no ajupis el cap, no estàs sol@“, va escriure.
Amara confia que el seu cas ajudi a altres persones i, sobretot, pugui treballar en un ambient d’igualtat: “Va ser molt descarat, però gràcies a déu hem aconseguit que es reconegui el que em van fer”, acaba. Ella mateixa, segons la demanda, no volia que l’empresa la readmetés perquè considera que “va quedar titllada de ‘gitana’, la qual cosa podria repercutir negativament en la baixa autoestima que aquest fet li ha causat”.
El director territorial de la FSG a Andalusia, Juan Reyes, també manifesta la seva satisfacció per la resolució del cas en una nota de premsa: “Estem molt satisfets per haver aconseguit aquesta reparació per a la víctima en un clar cas de discriminació a la feina, una de les més greus i més habituals formes de discriminació, en limitar i impedir a les persones gitanes millorar les seves condicions de vida i prosperar”.