La Taula Sindical de Catalunya, amb sindicats com la CGT, la CNT, CoBAS, la COS, la IAC i SO, convocaven una primera vaga el passat 28 d’octubre després d’una setmana de mobilitzacions contra el que anomenen “Icetazo”. Demanaven l’estabilitat i la fixesa de la plantilla interina dels Serveis Públics. Després de seguir pressionant durant un mes i sense gaires canvis en la proposta inicial del Reaial Decret-llei 14/2021 conegut com a ‘Icetazo’, el pròxim 30 de novembre tornen a convocar vaga.
Així ho han anunciat avui al carrer davant de la seu d’Esquerra Republicana de Catalunya a Barcelona després que aquests els hagin impedit fer la roda de premsa al pati.
Aquesta nova vaga vol mostrar la lluita pels serveis públics i socials a part de demanar condicions laborals dignes pels treballadors de la funció pública. Els canvis entre la primera i la segona convocatòria són afrontar el presumpte acord entre el govern espanyol i altres partits amb representació estatal, però també força autonòmica com serien ERC o el PNB. Aquest acord, passat per la transacció d’esmenes, constaria de processos selectius de torn lliure.
Davant d’això, els sindicats apunten que aquest acord va en contra de les sentències i autos del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que diuen, com marca la Directiva 1999/70/CE pel que fa a l’abús de temporalitat, que una persona que faci més de tres anys que ocupi una plaça temporal estructural ha de ser fix.
Amb el nou acord, filtrat el passat 11 de novembre i segons els sindicats redactat arran de la pressió dels treballadors i la convocatòria de vaga, representa que tot aquell treballador interí de les administracions públiques que porti 5 anys consecutius i de manera ininterrompuda a la mateixa plaça podrà accedir a un concurs de mèrits per consolidar la seva condició de fix. Des de la Taula Sindical defensen que això segueix incomplint la normativa europea que fixa la temporalitat en tres anys.
Tot i així, aquest és l’acord del PSOE, Unides Podem, ERC i PNB per unificar esmenes de cara a la seva votació al Congrés a la nova llei d’estabilització en la funció pública que encara no es sap ben bé quan arribarà, però no pot allargar-se massa més. Si bé les esmenes hauran de votar-se ara en comissió i després al ple del Congrés, amb els vots actuals reunirien les majories necessàries. Altres elements de l’acord serien que tots aquells interins amb 10 anys a la plaça poden ser fixos per concurs de mèrit i també s’ha eliminat el requisit que durant aquests 10 anys no hi hagués hagut cap oposició per a aquesta plaça.
La denuncia unànime dels sindicats que conformen la Taula Sindical és que aquesta normativa no s’està centrant a erradicar el frau de llei de fins a 300.000 interins a la funció pública només a Catalunya, sinó que s’està centrant en com ocupar les places de funcionariat per tal de rebaixar la taxa de temporalitat existent. Segons la normativa europea, la taxa de cobertura temporal ha de situar-se per sota del 8% de les places estructurals. Ara mateix la temporalitat al sector públic és del 28% de mitjana. En alguns sectors com l’educatiu arriba al 40%, sent el 70% d’aquest percentatge d’interins tot dones.
Així, retornant a la incorporació del concurs de mèrits, els sindicats denuncien que es parli de places i no es parli de les que ja hi són. Reclamen que es solucioni primer l’accés a la funció pública de les que ja hi són ara en frau de llei o sense estabilitat i que més endavant s’obrin igualment oposicions. Com s’hauria de solucionar això si mitjançant un concurs restringit per aquells que sumin ja 3 anys al lloc de treball, però aleshores demanen que siguin sincers amb la resta de la població i no facin convocatòries obertes, o mitjançant la fixesa directa com reclama un recurs presentat ara al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, es queixen que les poques oposicions que s’han realitzat entre el 2016 i el 2021 han estat oposicions normals i per tant dirigides també a persones que estan en abús de temporalitat i que haurien d’estar integrades ja al seu lloc de feina. Si la solució fos un concurs de mèrits no entenen que aquest sigui obert, ja que has de deixar clar que merites i per tant quines possibilitats té cada persona d’accedir al lloc de treball.
Amb tot, afirmen que “no es pot admetre cap presumpta ‘solució’ que no situï clarament el llindar dels tres anys de prestació de servei, sigui en una mateixa vacant o en nomenaments successius, com a criteri per a determinar l’abús, ja que aquest és l’únic termini amb un fonament legislatiu i jurídic”. A més, també afegeixen que no es pot admetre la possibilitat que hi hagi gent cessada amb una indemnització de 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats, que seria l’equivalent a un acomiadament per causes objectives. A més, hi ha sectors que no han estat convocats a oposicions des de fa més anys i fàcilment superarien aquest topall que no seria pagat.
Veuen doncs que aquest camí cap a la precarietat, la inestabilitat i voler saltar-se la normativa europea és un camí que facilita l’externalització i privatització de serveis contínuament i aboca els treballadors de la funció pública en interinatge a perdre el seu lloc de feina.
Durant aquesta setmana de mobilitzacions per encarar la vaga del 30 de novembre, Solidaritat Obrera, la CGT, la IAC, la CNT, co.bas i la COS, exigeixen el reconeixement del caràcter fix de totes les relacions laborals en abús de temporalitat en els termes establerts pel TJUE. Conviden així a tota la població a defensar aquesta causa perquè entenen que “la causa de les interines i temporals en abús, la defensa dels seus llocs de treball és la causa de la defensa d’uns serveis públics dignes i de qualitat i aquesta és una causa que ens afecta a tots i totes”.