Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les organitzacions que formen part de la Taula sindical de Catalunya convoquen avui a la vaga a tot el personal interí de la funció pública, Ho fan per exigir l’estabilitat laboral d’aquest personal en situació d’abús de temporalitat i també per demanar una reducció dràstica del nivell de precarietat laboral a les administracions i al conjunt del sector públic en qualsevol de les seves formes.
Aquesta reclamació es basa en el fet de l’increment de la temporalitat de les plantilles, actualment d’un 30% de mitjana i el que significa que hi ha xifres superiors al 50% en determinats àmbits de les administracions públiques. Molts d’aquests contractes es troben en situació de “frau de llei” en haver superat els 3 anys i per tant haurien d’esdevenir indefinits.
La vaga i les accions d’aquest dijous 28 d’octubre, que segueix a tot de mobilitzacions descentralitzades al llarg de la setmana es convoca “en contra del Reial Decret-llei 14/2021, de 6 de juliol, conegut com a “Icetazo”, per la transposició completa al nostre ordenament jurídic de la Directiva 1999/70/CE, per una sanció adequada i dissuasòria a l’abús de temporalitat per part de les administracions d’acord amb la jurisprudència europea, en defensa d’uns serveis públics dignes i de qualitat”.
El conegut com “Icetazo” és el text de l’Executiu que modifica la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, amb l’objectiu d’incidir en el caràcter temporal de la figura del personal interí. La reforma estableix, com ja s’havia dit abans perquè ho recomana una normativa europea, que la taxa de cobertura temporal ha de situar-se per sota del 8% de les places estructurals. A més, la norma també pretén completar els processos d’estabilització d’ocupació temporal previstos en les lleis de pressupostos generals de l’Estat de 2017 i 2018.
Entenent que això suposa un “ERO” encobert per molts interins, els sindicats demanen fixesa i, per tant, l’aturada immediata de tots els processos selectius que impliquin places ocupades per interins.
Dins la Taula sindical de Catalunya es troben la Confederació General del Treball (CGT), la Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera. Tots aquests sindicats exigeixen doncs amb aquestes mobilitzacions l’estabilització del lloc de treball de totes les persones contractades afectades per aquesta temporalitat.
Els interins amb més de 10 anys a una plaça podrien ser fixes, si ningú la vol ni mai s’ha convocat examen
Les mobilitzacions, que troben el seu motiu en l’acumulació d’anys que porten els interins de la funció pública patint aquests abusos, també responen al fet que durant el mes de juliol el govern de l’estat espanyol i els sindicats majoritaris, CCOO, UGT i CSIF, arribessin a un acord per acabar amb la temporalitat que no dona cobertura a tots els treballadors.
L’Executiu espanyol pretenia amb aquest acord estabilitzar desenes de milers de places abans que acabi el 2024 per acabar amb les situacions de temporalitat abusiva i també aprovar els canvis legals que evitin que els excessos es tornin a reproduir amb una sèrie de mesures dissuasòries i sancionadores.
Ara mateix la temporalitat al sector públic és del 28%. Al sector privat es troba en un 25%. De fet, el Govern xifra unes 300.000 places públiques ocupades per interins que en realitat són estructurals, encara que col·lectius d’interins consideren que hi ha moltes més persones com a temporals a l’Administració de manera irregular de les que es sap. Amb aquest acord, aquestes places haurien de ser fixes abans del 31 de desembre del 2024 “com a data límit improrrogable” i la taxa de temporalitat de l’Administració Pública s’hauria de situar al 8%.
Així, el procés afectarà totes les places de caràcter estructural ocupades de forma temporal i ininterrompudament almenys en els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020 i que no s’hagin vist incloses en els processos d’estabilització previstos als acords per a la millora de l’ocupació públic dels anys 2017 i 2018. A més, la proposta inicial d’Iceta partia de limitar a un màxim de tres anys les places que ocupen els interins a l’Administració Pública. Aquestes places s’hauran d’incorporar a ofertes d’ocupació pública, però a més l’interí també tindrà garantia de permanència al seu lloc de treball sempre que estigui en marxa el procés selectiu.
Entre altres variacions, el Reial decret llei introdueix, a més, dues mesures per atendre la situació del personal subjecte al procés d’estabilització. En primer lloc, es podrà incloure als candidats que no superen les proves de selecció però que hagin obtingut una qualificació suficient en una borsa d’interins. En segon lloc, si un candidat no superés el procés de selecció, se li compensaria amb una retribució econòmica de vint dies per any treballat, fins a un màxim de dotze mensualitats.
Els sindicats no veuen amb bons ulls aquestes propostes, ja que entenen que fer passar a indefinit personal interí després de deu anys de treball en frau de llei, només si no es convoquen oposicions per aquella mateixa plaça, però que a més a més si això passés, poder ser acomiadat amb 20 dies per any treballat d’indemnització, és seguir amb les bases estipulades a la contrareforma laboral del PP.
Apunten doncs que cal seguir treballant perquè tot el personal interí pugui aconseguir la fixesa necessària d’acord amb la mateixa jurisprudència europea. A banda, els sindicats no veuen que la norma doni compliment a la Directiva 1999/70/CE ni a la jurisprudència europea pel que fa a la sanció de l’abús de temporalitat.
En resum, els treballadors públics que portessin més de 10 anys ocupant una plaça estructural que mai hagués estat convocada podrien accedir al lloc de feina sense passar per oposicions, però ho podrien fer si no s’ha convocat mai examen i si mai ningú vol aquesta plaça. Davant això, els sindicats surten avui al carrer per demanar places fixes per aquells interins en abús de temporalitat.