Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El comitè d’empresa d’IQOXE ha convocat vaga dimarts 30 de març davant el bloqueig de les negociacions del conveni per part de l’empresa, que tot i haver estat ahir en una reunió de mediació amb el Departament de Treball “continua enrocada en els seus plantejaments i no té intenció de donar resposta a les principals demandes plantejades per la representació de la plantilla”. El què per al sindicat CCOO és un escenari que els aboca de nou al conflicte. A més, un cop celebrada la reunió de mediació en la vaga d’IQOXE i que acabés sense acord, els sindicats convocants també es plantegen denunciar el serveis mínims per abusius.
Aquesta vaga que exigeix a la direcció d’IQOXE un canvi en el seu posicionament que permeti desencallar les negociacions per assolir un conveni digne, fa temps que es cou. El dimecres 17 de març la plantilla ja es va concentrar entre les 7 i les 10 del matí per reivindicar el conveni col·lectiu 2019-2020.
Com explicava aleshores el sindicat UGT, “l’immobilisme” de l’empresa en la negociació va ser la causa de la vaga convocada el mes de desembre de 2019. Amb aquesta nova mobilització, exigien un increment salarial igual al conveni general de la química i l’ampliació de personal al departament administració, avalada per un estudi de riscos psicosocials que va presentar uns resultats molt negatius, i també a producció, per temes de seguretat.
Des de la UGT diuen que després del greu accident que va tenir lloc el mes de gener de 2020, a banda del cost personal i emocional, la plantilla ha treballat des del primer moment al 100% per finalitzar la reconstrucció de la fàbrica en un temps rècord i que aquesta torni a ser operativa i competitiva. Assenyalen que d’això qui es beneficia, principalment, és la propietat de la planta. És per aquesta raó que diuen no comprendre “la manca d’empatia vers una plantilla que sempre ha donat la cara davant les adversitats i que ha generat amb el seu esforç un benefici de 80 milions d’euros nets durant el període comprès entre l’any 2014 i 2019, esforç que no s’ha vist compensat”.
Sense conveni des de 2018
El conveni col·lectiu d’IQOXE va expirar a finals de 2018. Durant el 2019 la plantilla va fer diverses mobilitzacions per exigir a l’empresa el desbloqueig de les negociacions, que es van tornar a reprendre a principis de 2020, però van quedar paralitzades a causa de l’accident mortal ocorregut el 14 de gener, després per la situació derivada de la pandèmia i, posteriorment, pel procés d’eleccions sindicals a l’empresa.
Des de finals de 2020 s’han reprès les negociacions, però segons apunten els sindicats, “l’empresa manté el mateix talant”. Davant el plantejament d’IQOXE de prorrogar el conveni, el comitè d’empresa va acceptar aquesta pròrroga amb dues condicions. La primera, més personal a les seccions on sigui necessari per garantir la seguretat a les plantes d’IQOXE, ja que amb l’accident va quedar patent aquesta reivindicació, que per a CCOO és fonamental. La segona, que per al període 2019-2020 s’apliquessin els increments salarials mínims que estableix el Conveni general de la indústria química. Ara, mesos després, no s’ha avançat en les negociacions i per això han plantejat la vaga d’avui.
A més, justament fent referència a l’accident, un informe sobre l’accident d’IQOXE encarregat per la Generalitat va donar la raó a les denúncies en matèria de seguretat plantejades per CCOO. L’informe volia determinar què va passar, per què va passar i quins canvis calia fer per evitar que es torni a produir una situació com aquesta.
En contra del que deia l’informe encarregat per IQOXE, que va determinar que no es podia preveure una situació com la que es va donar, l’informe posava de manifest que hi havia diverses barreres de seguretat inexistents o inadequades, amb les quals, si haguessin funcionat correctament o s’haguessin pres les mesures oportunes, s’hauria pogut evitar aquest accident i les seves conseqüències. Precisament, una d’aquestes barreres que apunta l’informe és la bunquerització de la sala de control, tal com CCOO havia reivindicat i defensat.
A banda, Inspecció de Treball donava també la raó a la UGT FICA de Catalunya i reconeixia que la manca de mesures de seguretat d’IQOXE van ser la causa de la mort d’un treballador el juliol de 2020. L’informe responia a una denúncia presentada pel sindicat on aquest indicava i demostrava l’incompliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut a la feina a la planta d’Emulsions Polimèriques d’IQOXE.