La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va comparèixer en la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Congrés dels Diputats per a explicar la resposta del seu departament a la pandèmia en matèria laboral i la transformació de les polítiques d’ocupació en les quals treballa el ministeri l’acció del qual s’encamina cap a un objectiu: “Em proposo abordar definitivament l’assignatura pendent de la democràcia a Espanya: el treball decent” va subratllar Díaz durant la seva exposició.
Durant la compareixença, la titular de Treball i Economia Social va destacar el valor del diàleg en tres vessants: social, amb les organitzacions sindicals i empresarials; en l’àmbit territorial amb les comunitats autònomes i en l’àmbit polític, amb els grups parlamentaris. Tal com va explicar la ministra, “en un moment d’alta incertesa econòmica i alta crispació política, hem estat un valor de confiança. I la confiança és molt important per a l’economia i per a la gent”, va recordar Yolanda Díaz que també va dir que els acords han permès protegir milions de treballadors i centenars de milers d’empreses.
La ministra va anunciar, a més, que abordarà, en els pròxims mesos, les reformes estructurals que necessita el mercat de treball a Espanya, unes mesures que ja s’han posat en coneixement de la Unió Europea i que ja s’han posat en marxa.
Polítiques Actives d’Ocupació
La ministra de Treball i Economia Social també va avançar a la Cambra Baixa que es disposa d’una “base d’acord” amb els agents socials en relació a l’Estratègia de suport actiu a l’Ocupació i en el Programa de Garantia Juvenil Plus. “Estem aconseguint un acord per a una nova generació de polítiques actives d’ocupació, incorporant aquestes polítiques a l’era digital per a fer-les eficaces”, va recalcar Díaz.
La reforma profunda d’aquestes polítiques implica que es concebin com un dret que comporta la personalització de serveis, el disseny d’itineraris personalitzats que permetin també el reciclatge professional dels beneficiaris i l’avaluació per a complir amb el mandat de l’Organització Internacional del Treball i de la Unió Europea de promoure una ocupació estable, de qualitat i amb drets.
Treball decent en l’entorn tecnològic
El trajecte cap a la digitalització i la incorporació de les noves tecnologies en l’entorn laboral suposa un “viatge transcendental”, va explicar Yolanda Díaz, “que ens dirà com articular una societat que faci compatibles el treball decent, la protecció social i el progrés tecnològic”. En aquest procés, des del Ministeri de Treball asseguren que l’acord sobre repartidors és un pas ferm i afegeixen que aquest viatge ha de culminar en un estatut del treball del segle XXI. De fet, traspassen que establir un SMI que arribi al 60% del salari mitjà és un objectiu d’aquesta legislatura, en la línia del mandat de les recomanacions internacionals.
Tasca de la Inspecció de Treball
Yolanda Díaz també va destacar el paper de la Inspecció de Treball en la lluita contra la precarietat. Des del Ministeri expliquen que en tot just dos anys d’utilització massiva de l’Eina de Lluita contra el Frau, aquest organisme autònom ha transformat més de 320.000 contractes temporals irregulars en indefinits, una xifra històrica per a la Inspecció.