La Proposició de Llei Orgànica de derogació de l’article 315, apartat 3, del Codi Penal, impulsada pel Grup Parlamentari Socialista, ha superat la seva primera votació al Congrés amb 195 vots a favor, 153 en contra i 2 abstencions. Un article que, reformat pel PP l’any 2015, castiga amb penes de presó aquells que facin piquets en el marc d’una vaga.
Així, aquesta Proposició de Llei pretén suprimir l’apartat tercer del Codi de penal, aprovat el 1995, que estableix que “els que actuïn en grup o individualment i coaccionin a altres persones a iniciar o continuar una vaga, han de ser castigats amb la pena de presó d’un any i nou mesos fins a tres anys o amb la pena de multa de divuit mesos a vint”.
El Grup Parlamentari Socialista considera que “s’ha aplicat la forma agreujada de coaccions” prevista en l’esmentat article del Codi Penal, “sobre la més atenuada de coaccions genèriques, encara que en la majoria dels casos els fets no puguin ser entesos com a violents o coactius”. Així mateix, el grup proponent argumenta que amb l’aplicació d’aquest precepte “s’ha tractat de dissuadir als ciutadans d’exercir el seu dret a la vaga i, en conseqüència, la seva llibertat sindical”.
Per això, i als efectes d’aquesta Proposició de Llei, “l’article 315.3 del Codi Penal ha de desaparèixer del nostre ordenament punitiu, ja que el genèric delicte de coaccions ja protegeix de manera adequada la llibertat de no fer vaga”. També s’afegeix una disposició transitòria de revisió de sentències, que disposa que “els jutges o tribunals procediran a revisar les sentències fermes dictades de conformitat amb la legislació que es deroga”.
Després de l’aprovació de la presa en consideració d’aquesta Proposició de Llei, segons recull el Reglament de Congrés, s’obrirà el període d’esmenes. Si els grups parlamentaris presenten esmenes a la totalitat, es debatran en el Ple de la Cambra Baixa. Si el text supera aquest tràmit, es passarà al seu estudi per part de la Ponència i posteriorment a la Comissió corresponent, on es debatran les esmenes a l’articulat.
A continuació, la Proposició de Llei es debatrà en Ple, on ha d’obtenir el suport de la majoria absoluta, pel seu caràcter orgànic, abans de ser remesa a Senat, on es seguirà un procés similar. Finalment, si la cambra alta inclou esmenes, el Congrés haurà de validar o no les modificacions que s’hagin incorporat.