Els treballadors de Nobel Plastiques Ibérica van ratificar amb 124 vots a favor, 31 en contra i 10 abstencions l’acord sobre l’ERO al qual van arribar divendres la direcció i UGT i CCOO, dos dels sindicats que integren el comitè d’empresa.
La matinada del 15 al 16 de setembre, l’empresa de components Nobel Automotive, a Sant Joan Despí, convocava una vaga indefinida que va tenir un seguiment del 100%. Després de donar a conèixer inicialment el tancament de la fàbrica durant el mes de juliol, els treballadors van iniciar mobilitzacions de manera esglaonada. En començar les negociacions per fixar els Expedients de Regulació, els treballadors van registrar directament una vaga indefinida per exigir alternatives al tancament.
Dos dies després de l’inici d’aquesta vaga i en el marc de les reunions entre el comitè d’empresa i la companyia, els representants de Nobel Plàstiques afirmaven que no seguirien amb les negociacions mentre seguís la vaga indefinida. Com ens explica Igor Montesinos, delegat de CGT i membre del comitè dels treballadors de Nobel Plàstiques, després de dos dies de vaga l’empresa de components estava tensada: les plantes de Renault a Palència i a Valladolid estaven aturades per la falta de peces. “Sabíem que l’empresa no comptava amb un pla B i podríem haver estirat la vaga però ells van jugar amb la por. Ens van dir que si no aixecaven la vaga, ells s’aixecaven de la taula”, segueix Montesinos, que conclou: “ells tenien la por, nosaltres teníem la força però va guanyar la por i es va aixecar la vaga indefinida”.
Així, després d’aixecar la vaga, les negociacions van aconseguir passar d’unes indemnitzacions de 25 dies per any treballat a 40 dies per any treballat sense topall. Finalment, el preacord de divendres passat que va ser ratificat ahir dilluns va pactar unes indemnitzacions de 50 dies per any amb un màxim de 190.000 euros. Així mateix, incorpora un conveni especial de cotitzacions amb la Seguretat Social per a les persones que tinguin a partir de 55 anys en el moment de sortida fins que compleixin els 61 anys. Per últim, es contractaran els serveis d’una empresa de recol·locació per ajudar els treballadors a reincorporar-se al mercat laboral.
Malgrat que finalment no s’ha pogut evitar el tancament de la planta, CCOO d’Indústria valora positivament aquest acord, ja que s’han aconseguit unes bones condicions per a la plantilla, per sobre de les plantejades inicialment per l’empresa.
Per la seva banda, la CGT vol deixar clar que en cap moment el seu sindicat ha estat a favor ni d’aixecar la vaga ni ara de signar aquest acord. “La CGT reiterem que nosaltres no signem cap ERO de tancament ni l’acomiadament de cap company. Ho vam posar explícitament a l’acord”, comenta Montesinos.
El tancament de l’empresa es farà efectiu a finals de desembre del 2020, quan els treballadors acabin les tasques que actualment estan realitzant. Aleshores l’empresa deslocalitzarà la planta.