Un treballador de 48 anys va perdre la vida dilluns al matí mentre treballava en una empresa de reciclatge de ferralla a Castellbisbal. A la mateixa hora a Barcelona moria també un treballador de la construcció, de 45 anys. Més enllà de les morts en horari laboral, anualment són milers els accidents de treball que es comptabilitzen. L’any 2019 va registrar 242.479 accidents de treball.
L’àmbit de la prevenció de riscos i sinistralitat laboral és un factor fonamental en la gestió del mercat de treball. El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) apunta que en el marc actual i en funció de les xifres que marquen l’evolució de la sinistralitat laboral, “és molt important l’enfortiment de les tasques preventives, per tal d’evitar l’exposició, el contagi i la propagació del SARS-CoV-2 i perquè aquest impuls s’aprofiti per reforçar la seguretat i la salut en el treball per qualsevol altre risc laboral”.
En matèria de prevenció de riscos i sinistralitat laboral, al llarg de l’any 2019 es van registrar 242.479 accidents de treball (en endavant AT). En termes absoluts, aproximadament la meitat d’ells van ser AT sense baixa (50,3%, 121.930 AT). L’altre gran gruix el constitueixen els patits durant la jornada laboral i que sí que van causat baixa (99.657 AT). Quant als AT in itinere, es van registrat 20.892.
La variació interanual posa de manifest que en el conjunt dels AT registrats s’ha produït un cert repunt (424 AT més, el 0,2%). Però analitzades les xifres en funció de la tipologia d’accidents, s’observa que el resultat és un cert reequilibri entre les dades dels AT en jornada laboral amb baixa i els AT in itinere que creixen i els AT sense baixa que es redueixen. En termes absoluts, l’increment en l’accidentalitat afecta més els AT en jornada laboral que van causar baixa (+4.962 AT, el 5,2%), mentre que els AT in itinere van tenir un augment percentual més intens (+6,3%, 1.239 AT).
Els AT en jornada laboral amb baixa presenten un augment en les seves xifres globals i en qualsevol dels nivells de gravetat, si bé en termes relatius són especialment destacables els increments dels AT greus i mortals (9,8% i 8,3% més, respectivament).
Entre els AT in itinere la variació en 4 AT més mortals és la que suposa un augment més preocupant. Per contra, els AT sense baixa es van reduir (-5.787 AT menys), situació que contrasta amb l’increment esmentat per les altres tipologies.
Quant a les incapacitats temporals per contingències professionals registrades el 2019, cal esmentar que mantenen pautes similars a les de l’any precedent alhora que augmenta el nombre de processos iniciats en el període (+429). Les notificacions tancades com a malaltia professional mostren un repunt en les seves xifres, de tal forma que es van registrar 1.607 (1.555 el 2018).
Davant aquestes dades, el CTESC posa de manifest que, “tot i que globalment la situació sembla estable, les xifres sobre l’accidentalitat en jornada laboral amb baixa i in itinere i les de les notificacions tancades com a malaltia professional són preocupants, especialment aquelles de més gravetat”. Motiu pel qual el CTESC alerta que cal reforçar les tasques preventives.
Expliquen també que la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 ha impactat en tots els àmbits de l’activitat diària i professional. En l’entorn laboral, i des de la visió preventiva, afecta en el seu conjunt i de forma molt especial les ocupacions que han d’estar forçosament exposades al virus SARS-Cov-2, com ara les relacionades amb les activitats sanitàries o assistencials. Però també afecta a aquelles altres empreses amb activitats habituals sense risc d’exposició a riscos biològics, que amb la pandèmia es veuen interpel·lades a prevenir i evitar la propagació en els seus centres de treball.
Des del CTESC entenen que els agents socials i els serveis de prevenció de riscos laborals, tant propis com aliens, poden i han de tenir un paper essencial, ja sigui en l’aplicació directa de les mesures preventives previstes normativament i per les autoritats sanitàries, com en la definició i la gestió de les recomanacions i les pautes adients per tal de garantir la salut laboral dels treballadors i treballadores. Igualment, en la lluita contra la COVID- 19 i en l’activitat preventiva en general es requereix el compromís i la participació de totes les empreses i de totes les persones treballadores, a través dels delegats i delegades de prevenció si és el cas.
No hi ha comentaris
Trollbloods