L’anunci del Departament de Salut sobre la construcció de cinc nous hospitals satèl·lit pel tractament de pacients amb COVID-19 al costat de cinc dels grans hospitals de Catalunya ha generat profundes crítiques des de diversos sectors de l’atenció primària.
El projecte anunciat per la consellera de Salut pretén la creació d’aquets nous cinc hospitals amb 100 llits cadascú per a que estiguin operatius a principis de l’any proper. Es construiran al costat dels hospitals Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Hospital Trias i Pujol (Badalona) i Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí). El pressupost global de l’operació és de més de 50 milions d’euros.
Els sindicats Metges de Catalunya i Infermeres de Catalunya han demanat posar el focus en l’atenció primària criticant la decisió del Departament de Salut. Així, Metges de Catalunya, tot reconeixent una falta d’infraestructura hospitalària provocada per les polítiques d’austeritat aplicades durant la crisi econòmica, titlla d’incongruent que Salut dediqui més recursos als hospitals en lloc d’invertir-los en el primer nivell assistencial, que és l’autèntic dic de contenció de la pandèmia.
A més, el sindicat recorda que la situació en l’atenció primària ja era molt crítica abans de l’arribada de la pandèmia de la COVID-19. El dèficit crònic de facultatius en atenció primària s’ha vist agreujat de manera considerable, segons Metges de Catalunya, per les baixes dels professionals afectats pel coronavirus, els aïllaments preventius per contacte, les vacances estivals i l’augment de les funcions assignades al primer nivell assistencial com el control epidemiològic de la pandèmia, l’atenció transitòria de les residències geriàtriques i, en breu, la supervisió dels possibles casos que puguin sorgir a les escoles.
Per la seva part, Infermeres de Catalunya, també de manera crítica, posa el focus en que el personal d’infermeria necessari pels nous hospitals no es pot treure de l’hospital de referència i molt menys de l’atenció primària. El sindicat argumenta que durant tota aquesta crisi sanitària causada per la pandèmia de la COVID-19 no s’ha augmentat el nombre d’infermeres ni en hospitals ni en atenció primària i l’excusa que han donat les autoritats sanitàries del país és que no hi havia infermeres disponibles per poder treballar. Si no n’hi havia llavors, es pregunten com es pensa cobrir tota aquesta nova demanda professionals.
Ambdós sindicats coincideixen en que ara, més que mai, cal enfortir l’Atenció Primària, el puntal de llança per prevenir que la societat emmalalteixi, i que cal tenir una visió de prevenció i salut comunitària més que una visió hospitalocèntrica i totalment enfocada exclusivament al tractament de la malaltia.
El passat divendres, pocs dies després de l’anunci de la construcció dels cinc nous hospitals, el govern va anunciar un pla de reforç de l’atenció primària que preveu invertir 125 milions d’euros anuals fins al 2022 -46 milions fins a finals d’any-, amb la contractació prevista de fins a 3.811 professionals en l’àmbit de l’atenció primària.