La direcció de la multinacional alemanya Continental i els representants dels treballadors han tancat un principi d’acord en relació al tancament de la planta productiva de Rubí, on hi treballen 760 persones. El pacte se sotmetrà a la ratificació de la plantilla la setmana vinent, segons fonts de la negociació.
El principi d’acord recull que el tancament de Continental serà un fet a desembre de 2021. En aquest sentit s’afirma que cap persona podrà ser acomiadada abans de gener l’any vinent.
Altres punts del compromís assolit són que les sortides voluntàries de treballadors es faran partir de gener de 2021 i amb preavís de dos mesos.
En la negociació s’ha establert un pla de rendes que ha de facilitar la sortida de l’empresa dels col·lectius amb més edat. Així s’ha establert que les persones nascudes l’any 1966 i 1965, que tenen, per tant, entre 55 i 56 anys, cobraran el 80% del salari net fins que compleixin els 63 anys i 3 mesos. Les persones treballadores nascudes l’any 1964, amb 57 anys, doncs, rebran el 85% del seu sou net fins que compleixin els 63 anys i 6 mesos. Les empleades i els empleats que tenen ara 58 anys rebran el 90% del seu salari fins que hagin complert 63 anys i 9 mesos. Igualment els que tenen ara 59 anys rebran el 95% del seu salari net fins que hagin complert 64 anys i 3 mesos. Les persones que hagin nascut l’any 1961 rebran el 95% del seu salari fins als 64 anys i 9 mesos i les nascudes l’any 1960 o abans, cobraran el 100% fins a complir els 65 anys. L’edat dels treballadors es compta a partir de 2021.
Indemnitzacions
Per al personal no afectat pel pla de rendes o prejubilacions, és a dir el menors de 54 anys, s’han acordat indemnitzacions de 62 mensualitats i es comptabilitzaran els temps abans de ser plantilla Continental (ETT, becaris, contractes de serveis o contractes temporals) amb un màxim de 44 mensualitats. A més, s’ha estipulat una paga lineal per cada any d’antiguitat dels treballadors afectats.
Continental contractarà els serveis d’una empresa de recol·locació triada per la representació legal, dels treballadors, amb l’objectiu de donar formació i ajudar als operaris en la recerca de nova feina que hauria de complir com condició prèvia, un salari equivalent al 80% del que percebia a Continental i que la nova ocupació no estigui més lluny de 30 quilòmetres del centre productiu de Rubí.
El tancament de la planta de Rubí es va decidir el desembre de 2019 per Continental, una multinacional alemanya que produeix neumàtics i components com a comptaquilòmetres. Van argumentar la seva opció pel canvi que suposa la producció de sistemes d’informació dels cotxes digitals enlloc dels analògics. Fonts de la Federació d’Indústria Construcció i Agro (FICA-UGT), criticaven el fet que durant anys el centre productiu de Rubí assolís els més alts nivells de qualitat i productivitat i que ara l’empresa decidís tancar-lo per endur-se la nova producció a un altre lloc.
Els sindicalistes han criticat que, en el període de negociació, Continental hagi mostrat «poca maduresa i sensibilitat» amb els treballadors. Amb l’anunci del tancament de l’empresa, que deixaria sense feina la plantilla, es van produir tensions perquè, en plena pandèmia, es va fer que molts operaris mantinguessin la producció, cosa que va produir que hi hagués treballadors contaminats de covid-19, fins a l’extrem que espontàniament es va aturar la producció per evitar que proliferés l’epidèmia entre els operaris.
Per contra, els treballadors de Continental, tot i estar afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), van acudir a la feina, en el punt més alt de la infecció per coronavirus, a fabricar mascaretes que van lliurar a hospitals i centres sanitaris.