Comissions Obreres (CCOO) ha presentat el treball ‘Propostes per a un Pacte social de Reconstrucció’, amb l’objectiu que iniciï un diàleg entre institucions socials i administracions públiques per bastir les bases del futur laboral i econòmic posterior a la crisi del coronavirus.
“Volem que a la sortida de l’emergència, el país es construeixi a partir d’un seguit de propostes acordades pels governs i les organitzacions empresarial i sindicals”, ha defensat Joan Carles Gallego, director de l’Aula de Treball i Societat. L’exsecretari general de CCOO Catalunya ha afegit: “Cal reconstruir un acord social que garanteixi un model econòmic i social amb la vida i desenvolupament vital de les persones al centre”.
El document que presenta el sindicat compta amb gairebé 300 propostes dividides en cinc blocs: posar les persones al centre, reprendre l’activitat econòmica i social, un treball digne, un new green deal (nou pacte verd) i ‘Hauran de comptar amb nosaltres’.
La proposta de CCOO pivota sobre alguns eixos com la recerca d’un acord entre institucions, el no deixar ningú darrere en aquesta nova etapa, la protecció de les persones i la recerca d’una tendència cap a una economia verda i amb el treball com un factor clau i estratègic.
Les mesures proposades
A la presentació ha participat Montse Ros, portaveu de CCOO de Catalunya, que ha dit que donaran prioritat a “les propostes que són d’aplicació més immediata: la protecció sobre les persones i el grup de propostes de xoc per rellançar l’economia el més possible”. Ros ha assegurat que aquestes dues línies són les que destacaran “per treballar amb els agents socials i el govern de Catalunya”.
Entre aquestes mesures hi ha la de considerar que totes les persones que s’han infectat de la Covid-19 al seu lloc de treball comptin com a accidents de treball. “Tota persona que en exercici del seu treball l’hagi contret, ha de ser considerada accident de treball. Sigui del sector que sigui”, ha defensat Ros.
Altres de les línies d’actuació que proposa CCOO són de mig o llarg termini. En destaquen “el control de les mesures de seguretat en el treball” reforçant la Inspecció de Treball i amb la col·laboració de les forces de seguretat o “Consolidar les residències per a gent gran en l’àmbit sanitari, dotant-les de cobertura mèdica pública continuada i respectant, en tot cas, la ràtio usuaris/ocupació”. Els ponents també han destacat la importància de regular àmbits laborals emergents i/o desprotegits, com és el cas dels riders o el de les treballadores de la llar.
Obrir el debat social i polític
El document de CCOO s’ha fet amb la col·laboració d’una cinquantena de personalitats d’institucions socials, activistes i membres del món universitari. Ha comptat amb un debat i deliberació interna entre les estructures sectorials i territorials del sindicat. Amb això, ha explicat Gallego, es buscava que tingués una “mirada diversa” perquè serveixi de punt d’inici de debat social.
Referent al comitè d’experts que l’executiu de Quim Torra ha creat per definir l’esdevenir del país després de la pandèmia, Montse Ros ha ironitzat: “Ens alegra que en tingui un, nosaltres també el tenim. El govern hauria de saber que els experts són importants, però les solucions han de ser polítiques i s’han de fer de manera acordada”.