La plantilla de les 575 botigues que té la multinacional alemanya Lidl a l’estat espanyol està cridada aquest dijous, 4 de juny a fer una vaga que convoquen els sindicats Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO). Critiquen que l’empresa no garanteix les mesures de seguretat necessàries per als treballadors ni per als clients davant la pandèmia de la Covid-19.
Ángel Trujillo, gerent de botiga i responsable de CCOO Serveis a Lidl, explica que “amb molt d’esforç i pressió, els treballadors van aconseguir mesures de seguretat contra la transmissió del coronavirus i una retribució especial. Quan ha arribat la desescalada l’empresa també ha reculat en aquestes mesures”.
Trujillo explica que càrrecs mitjans i alts de l’empresa han forçat els treballadors a saltar-se els controls d’entrada a les botigues per regular els aforaments màxims. També assegura que “Lidl va fer un protocol que es va saltar l’endemà” referent a la venda de tèxtil que hi ha a les botigues.
CCOO i UGT van registrar l’avís de vaga pel dijous 4 de juny i divendres passat van acudir a una mediació amb l’empresa a la Fundació SIMA que s’encarrega de fer arbitratges d’aquesta mena en el conjunt estatal. Segons el comunicat de Comissions Obreres, es van trobar “una empresa tancada al debat” que “es va presentar per complir un tràmit, negant sistemàticament els fets i sense cap voluntat d’arribar a acords”.
Lidl és una multinacional alemanya amb seu al municipi de Neckarsulm que forma part del conglomerat de venda al detall Schwarz. Opera a gairebé una trentena de països europeus, a banda dels Estats Units, i a Espanya compta amb 575 centres, dels quals 92 són a Catalunya. La branca espanyola de Lidl és la quarentena empresa amb més vendes a l’estat i va obtenir un benefici de 171 milions d’euros l’any 2018.
Els sindicats esperen un seguiment del 50%
El responsable de CCOO Serveis a Lidl, Ángel Trujillo, espera que la meitat dels treballadors de Lidl Espanya secundin la convocatòria de vaga. “Creiem que més de 200 botigues i moltes de les plataformes logístiques estaran tancades”, afegeix. Amb tot, denuncia que els darrers dies “l’empresa està citant d’un en un els treballadors als despatxos perquè no facin vaga”.
La mateixa font sindical ha detallat que tenen previst un calendari de mobilitzacions molt carregat en cas que l’empresa no accepti les seves demandes. A banda de concentracions en totes les apertures i remodelacions de botigues de Lidl -la primera el 25 de juny a Sevilla- i de tasques d’informació amb els clients, els dos sindicats que convoquen aquesta vaga en preparen una de nova al pont de principis de desembre.
El cas basc
Al País Basc la situació és diferent, ja que l’empresa Lidl sí que ha arribat a un acord amb el sindicat basc Eusko Langileen Alkartasuna (ELA). El sindicat ELA va convocar aturades a finals d’abril i, un mes després, va anunciar que “finalitzava amb acord el conflicte iniciat amb l’empresa Lidl”.
Segons el comunicat sindical les demandes de “més seguretat, un increment en la contractació de personal i una compensació del sobreesforç de la plantilla han estat finalment ateses”. És per això que, si bé la convocatòria d’UGT i CCOO és general a tot l’estat, no s’espera que tingui incidència al País Basc.