En la guerra que es lliura a propòsit de l’epidèmia del Covid-19 hi ha un front on es creuen els interessos sanitari i econòmic. Treballadors de societats vinculades a la sanitat han hagut de mobilitzar-se, protestar i denunciar, per aconseguir que les empreses assumeixin la neteja de la roba de feina dels seus operaris. Davant d’això, el risc d’endur-se l’epidèmia a casa, d’encomanar familiars i persones vulnerables ha encès els ànims de persones que en les seves jornades laborals es jugaven la vida per salaris que la majoria de les vegades no arriben ni a mileuristes.
La pugna esclatava en el moment àlgid de l’epidèmia. Les treballadores i els treballadors de l’àmbit de les residències d’ancians reclamaven que les empreses rentessin la seva roba de feina. En un sector amb una gran varietat de societats, hi ha de tot. Algunes companyies de sempre han rentat la roba dels seus treballadors. Però en altres el costum era rentar els uniformes a casa. Ja abans de l’aparició de l’epidèmia a les residències es registraven alguns brots contagiosos entre treballadors, que ,com quedaven en l’àmbit intern, no causaven enrenou. Però ara la por a encomanar-se d’una malaltia greu va fer que hi hagués peticions concretes a les empreses. La resposta en alguns casos, per significatius, ha sobtat. “Hem tingut problemes per fer que la roba dels treballadors es renti a càrrec de les residències”, deia Josep Martínez, del sector de geriatria de CCOO. Aquesta mesura evitaria exportar o importar el virus, però s’ha vist rebutjada per algunes residències, se suposa que per estalviar. “Això ha passat al grup L’Onada, que dirigeix , la portaveu de la patronal Acra”, Cinta Pasqual, destaca. És significatiu ressaltar que Pasqual s’ha distingit per criticar la manca de mitjans, com Equips Individuals de Protecció (EPIS) per a les residències, fet del qual responsabilitza l’administració. Aquesta directiva és a més, vicepresidenta de Foment del Treball, la gran patronal catalana.
Denuncies a ambulàncies
Els treballadors d’ambulàncies també han hagut de lliurar durs encontres amb les empreses per a les quals operen. Igual que la resta de professionals, formen part de la primera línia de lluita contra el coronavirus. Les empreses per a les quals treballen són generalment grans companyies que han guanyat concursos convocats per la Generalitat. Això vol dir que indirectament treballen per al sector públic. Jordi Venanci explicava a aquest mitjà que des de l’inici de la crisi sanitària s’han produït irregularitats. La que té a veure amb el rentatge de la roba té un nom destacat: Ambulàncies Domingo, una societat amb uns 500 treballadors. Davant les peticions no ateses dels treballadors, el comitè d’empresa va denunciat la firma per incompliments en la normativa sobre desinfecció de vehicles, mancances del mateix tipus en les bases i en relació amb malalts sensibles, i també davant “l’altíssim risc de contagi”.
El Tribunal Sjuperior de Justícia de Catalunya (TSJC), va emetre una resolució que obliga Ambulàncies Domingo perquè, amb caràcter urgent, es responsabilitzi i assumeixi la rentada, descontaminació i en cas necessari la destrucció de la roba de treball. Domingo té adjudicat el transport sanitari urgent i no urgent que donen servei al Catsalut i al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), concretament al Lot L de Barcelona i Montcada i Reixac.
Una denuncia anterior havia aconseguit que el mateix tribunal obligués a adoptar les mateixes mesures a altres empreses de transport mèdic, com són TSC i les Unions Temporals d’Empreses (UTE) TSC-La Pau, TSC-MA i la UTE Barcelona.
El 6 de maig el sector d’ambulàncies de CCOO tornava a denunciar que “l’empresa Domingo, S.A.U. segueix obligant a les seves treballadores i treballadors a emportar-se la roba de treball i EPIs (equips de protecció individual) als seus domicilis perquè la rentin i la desinfectin, en contra de l’estimat per part del Jutjat Social número 32 de Barcelona“.
La situació de desobediència d’aquesta empresa es manté, segons Jordi Venanci del sector d’ambulàncies de CCOO. En data 12 de maig aquest responsable afirmava que l’empresa, tot i que l’auto judicial insta que els treballadors no s’enduguin la roba i els Epis a casa per rentar-los, l’empresa no prohibeix l’esmentada pràctica.
El 65% dels metges s’enduen la roba a casa
Les metgesses i els metges no es deslliuren d’haver de rentar-se la roba a casa, tot i que és evident que en molts casos tenen contacte directe amb la Covid-19. El sindicat Metges de Catalunya (MC), feia pública una enquesta que revela que el 65% dels facultatius dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’emporta la roba sanitària bàsica, coneguda com a pijama, al seu domicili particular per garantir la neteja i la desinfecció durant la pandèmia del coronavirus. El sindicat denúncia que l’escassetat de recanvis i la freqüència insuficient de rentat del servei de bugaderia dels ambulatoris provoca que la majoria dels professionals optin per endur-se la roba casa i assegurar d’aquesta manera que comencen cada jornada de treball amb l’uniforme degudament higienitzat. Aquest cop seria l’Administració pública la responsable d’incomplir les normes de seguretat.
Els metges i les metgesses, igual com la resta de professionals de primera línia, consideren que “El recanvi ha de ser diari i s’ha d’assegurar que el rentat es produeixi en les condicions que s’han demostrat eficaces per eliminar la presència del virus”, segons MC, que recorda que per mantenir sota control la transmissió del coronavirus cal minimitzar les possibilitats de contagi dels metges i infermeres “a la mínima expressió”.
Cal recordar que hi ha sentències que condemnen empreses per la contaminació de familiars de treballadors pel fet que aquests arribaven a casa amb la roba de feina impregnada de productes nocius, com l’amiant. L’Audiència provincial de Madrid va condemnar el 2019 l’empresa Uralita a pagar 3,5 milions d’euros per la contaminació de 14 veïnes i veïns de Cerdanyola i Ripollet. I una de les vies d’entrada de la malaltia a les llars era la pràctica habitual de rentar particularment la roba de feina.