Salut, treball i justícia social. Aquests han estat els eixos de les intervencions dels secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya: Javier Pacheco i Camil Ros. L’1 de maig ha tingut un caràcter insòlit a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Els sindicats han renunciat a les tradicionals manifestacions i han centrat la seva activitat a transmetre els seus missatges a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials.
Pacheco i Ros han fet els seus discursos davant l’entrada de l’Hospital del mar. Les intervencions han estat transmeses per TV3. Al fons hi havia treballadors amb petits cartells amb les reivindicacions laborals més sentides: recuperar el 5% retallat als sanitaris fa deu anys, reduir les llargues jornades de treball a causa de l’emergència sanitària o millors condicions de feina.
Pacheco, i també Ros, han posat molt èmfasi a destacar el paper dels treballadors en la lluita contra l’epidèmia de Covid-19. Ha citat els treballadors de la salut, dels serveis socials, els transportistes, els que treballen en la distribució d’aliments, els camperols que els produeixen i també els que operen en l’àmbit de la tecnologia. «S’ha demostrat que el treball de les persones és insubstituïble», ha dit.
Encara que els carrers no apleguessin, com cada Primer de maig, els manifestants, Pacheco ha afirmat que «el treball ocupa avui la centralitat. S’ha demostrat que el treball dels professionals essencials i no essencials és insubstituïble». En aquest sentit ha afirmat que la resposta a l’actual situació ha de comptar amb la classe treballadora, «l’única que pot donar una resposta global».
Els pobres emmalalteixen més
El líder de CCOO, Javier Pacheco, ha assenyalat que la crisi sanitària no l’han patit tots igual: «Els pobres emmalalteixen més». Per això ha reclamat que els diners no es mantinguin a les butxaques privades sinó que vagin als pressupostos per garantir els serveis públics, que han estat els que en la pandèmia han assegurat la supervivència col·lectiva.
De cara a la sortida de la crisi, Pacheco ha advocat per un equilibri en salut i treball. S’han de protegir les persones, amb equips que garanteixin que puguin fer la seva feina sense riscos i també s’ha de garantir el manteniment dels llocs de treball amb mecanismes com els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que facin que no es perdin ni feina ni condicions laborals, ha indicat.
Pacheco ha reclamat una injecció econòmica que faci possible la represa de l’activitat econòmica, «una palanca», que serveixi per posar en marxa un pla de reconstrucció que faci que les regles del deute no condicionin, com en l’anterior crisi, la política social.
Finalment, el líder de CCOO ha fet un esment especial a les treballadores i treballadors de l’àmbit de residències, que han vist com s’hi acumulaven les xifres més altes de víctimes entre residents i treballadors. També ha advocat per un nou model productiu que eviti la pròxima crisi ambiental i també ha instat a l’adopció de mesures d’igualtat home dona, que acabin amb la xacra del masclisme.
Camil Ros: verd, lila i roig
La intervenció del secretari general de la UGT, Camil Ros, ha tingut un fons molt semblant, però una forma diferent. Ha fet un homenatge inicial als treballadors de la sanitat, tant els de l’Hospital del Mar com els dels centres comarcals d’arreu de Catalunya. Després ha estès el reconeixement a tots els àmbits laborals que en situació de pandèmia han assegurat el funcionament de la societat.
Ros ha destacat que molts dels treballadors que han salvat la situació, ho han fet sense cobrar salaris dignes, en molts cops just per sobre del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Camil Ros ha reclamat que acabin les retallades. En aquest sentit ha afirmat que sense l’epidèmia segurament “hauríem omplert els carrers per celebrar que s’han eliminat parts de la reforma laboral”, una reforma de la qual ha reclamat la seva derogació total.
La sortida de la crisi no pot ser com va passar en l’anterior situació de depressió social. «No pot ser que la sortida ens dugui més pobresa» ha dit Ros. En aquest sentit ha defensat que els ERTO desemboquin en la reincorporació a la feina, i que per als més dèbils es posi en marxa un Ingrés Mínim Vital, perquè a cap llar de Catalunya hi falti res del que és essencial, ha dit. Al mateix temps, Ros ha alertat els que pensin que de la crisi se’n podrà sortir de nou amb treball precaritzat. Al contrari, ha afirmat que serà el consum intern el que farà enlairar l’economia i que per això caldran «salaris dignes i feina estable».
Camil Ros ha reclamat, igual que Pacheco, una enèrgica inversió que ajudi a desenvolupar els serveis públics. Ha destacat que els països del nord d’Europa que han resistit millor la crisi del Covid-19 són els que més han apostat per uns serveis públics sòlids.
Finalment ha alertat aquells que estan fent previsions econòmiques catastrofistes, «són els que es van aprofitar de l’anterior crisi» ha dit.
Finalment, el líder de la UGT de Catalunya ha reivindicat l’acció sindical fent un símil amb els colors, verd, de defensa de la natura; lila, d’igualtat entre les dones i els homes i roig dels drets i de justícia social.