Quan va començar la pandèmia moltes grans empreses del sector de l’automoció a Catalunya van aplicar Expedients de Reducció Temporal de l’Ocupació (ERTO). Els seus treballadors van marxar a casa per evitar contaminar-se. Els operaris són també ciutadans i no es van quedar amb les mans plegades i van pensar com ajudar en la mesura de les seves possibilitats a lluitar contra el coronavirus.
“Uns companys de Nissan van tenir la iniciativa d’utilitzar les impressores 3 D que tenim per a elaborar peces de viseres de protecció per al personal sanitari”, explica Miguel ángel Boizas, membre del comitè d’empresa de Nissan per CCOO. La primera gestió va ser parlar amb la direcció de la multinacional, que hi va estar d’acord. Treballadors i empresa es van coordinar amb Eurecat i el laboratori 3D del Parc Taulí de Sabadell.
Fruit de la iniciativa, 12 impressores que originalment produïen peces per a parts i prototipus per als vehicles de Nissasn, ara treballen durant un torn de 8 hores fabricant la visera que serveix de suport per a la pantalla protectora que serveix per evitar contagis als treballadors i les treballadores de la sanitat que lluiten contra el covid -19. Les peces s’envien Parc Taulí que és qui fa el muntatge final i qui realitza la gestió perquè els elements de protecció siguin homologats. La producció és modesta: entre 30 i 32 peces al dia, però els operaris de Nissan ja estan preparant un segon torn que permetria situar la seva producció entre unes 70 unitats al dia.
Sense sortir de Catalunya, els treballadors de Nissan van enviar, tan aviat com van saber que eren necessàries proteccions especialment per a protecció dels treballadors de la sanitat i també per al personal de les residències de la tercera edat de la zona d’Igualada i Conca d’Òdena. Cap aquelles localitats van enviar els operaris de la multinacional japonesa gairebé dos palets amb 670 mascaretes d’ús individual, 3.766 parells de guants i 270 vestits especials de protecció.
Àvila i Cantàbria aporten material de protecció
Com Nissan té abast a tot l’Estat, la resta de plantes de producció, a través dels seus treballadors i treballadores han volgut fer també les seves aportacions solidàries. Així la fàbrica d’Àvila ha donat a l’hospital d’aquella ciutat 144 ulleres de protecció, 35 pantalles protectores, 110 mascaretes i 25 vestits especials de protecció individual.
També la planta productiva de Cantàbria va lliurar a l’Àrea de Pneumologia de l’Hospital de Sierrallana, a Torrelavega, material per fer front, abans que arribin les trameses oficials, a la crisi sanitària causada pel coronavirus. La primera entrega van ser 180 ulleres de protecció, 15 pantalles protectores i 25 vestits especials de protecció.
Els treballadors de Nissan, cal recordar-ho, estan immersos en un ERTO causat pel coronavirus, però tenen a sobre seu una amenaça important perquè fa mesos que la direcció de l’empresa no aclareix el futur de la fàbriques que el grup té a Espanya. Han realitzat manifestacions i protestes pels carrers de Barcelona, però això no els fa oblidar la seva solidaritat amb els que lluiten en primera fila contra l’epidèmia i també amb les seves víctimes potencials, la gent gran.
Junt amb Nissan els treballadors de Seat també produeixen components per equips de protecció usant la maquinària que tenen per lluitar a favor de la salut pública. I Continental, la fàbrica de peces electrònica de Rubí, també s’ha sumat a la batalla contra el coronavirus, tot i que els seus treballadors saben que tenen dificultats laborals a l’horitzó, cosa que no els fa afluixar en la seva lluita cívica. Són tres grans empreses que la gent recordarà amb facilitat, però darrere seu o al seu costat hi ha centenars d’iniciatives de petites i mitjanes companyies, autònoms i treballadors individuals que no poden restar quiets davant la situació que afecta els més febles i s’han involucrat a fabricar armes per lluitar contra l’epidèmia.