Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Les treballadores i els treballadors que no han arribat a acords per fer teletreball o que no poden fer feina des de casa pateixen a Catalunya una estranya situació. Per una banda la Generalitat emet missatges encoratjant el confinament de tots els operaris que no siguin imprescindibles pel funcionament de la societat, i de l’altra el Govern central, que ha pres tot el poder en les seves mans, no ha dit res en relació amb qui pot quedar-se a casa i qui no. Això produeix importants topades a les empreses.
La por a ser encomanat del coronavirus se suma, per als treballadors, a la por de perdre la seva feina. Això fa que aquelles empreses en què es manté l’activitat i no hi ha prou mesures sanitàries es produeixin tensions.
Protestes a Amazon del Prat
Al magatzem de la multinacional nord-americana Amazon, del Prat de Llobregat es va detectar dissabte un cas de coronavirus. Aquest dilluns molts dels 3000 treballadors no volien començar la seva feina si no es feia una neteja com cal les instal·lacions. Altres reclamaven el tancament del magatzem. L’empresa va emetre un comunicat en el qual mostrava la seva preocupació per la integritat dels seus treballadors però va mantenir la seva activitat. Comissions Obreres ha volgut que Inspecció de Treball intervingués, però s’ha limitat a comunicar-ho perquè actualment l’oficina d’intervencions d’urgència està tancada i només es poden presentar denuncies per via digital. “Avantposen el benefici econòmic a la salut dels treballadors”, ha replicat el sindicat CCOO.

El matí de dilluns s’ha produït al magatzem d’Amazon del Prat una nova situació tensa quan els treballadors han vist que hi acudien a treballar moltes persones contractades a través d’Empreses de Treball Temporal (ETT). Aquestes contractacions tenen la seva base en l’important increment de la demanda del comerç electrònic a causa del tancament dels establiments que no són de primera necessitat. La patronal d’empreses logístiques UNO, ha afirmat que la demanda ha augmentat un 12,5%. Els sectors de la sanitat, pública i privada, i de la dependència són els que han viscut amb més tensió l’inici de la quinzena d’Estat d’alarma. En el primer pas la queixa de les treballadores i els treballadors és la manca de material que els permeti fer la seva feina en condicions que impedeixin ser encomanats pel covid 19. En l’àmbit de la geriatria el problema és que moltes empreses han enviat les treballadores i els treballadors a casa sense aclarir si cobraran o no el temps en què estaran sense treballar, han explicat fonts de CCOO, que ha posat en marxa un mecanisme de seguiment i intervenció de les situacions laborals produïdes per la pandèmia.
Equips de suport
Els sindicats majoritaris han posat en funcionament equips de suport als comitès d’empresa, a més de mecanismes d’informació via internet perquè totes les treballadores i els treballadors puguin fer valdre els seus drets.
Tot i que no tenen dades oficials, des de CCOO temen que en hores rebran una allau de sol·licituds d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Només en l’àmbit de l’hostaleria a Catalunya s’ha anunciat uns 50 casos de tancament. Entre aquests destaca el de la cadena d’hamburgueseries Burguer King, que ha manifestat que tanca tots els seus restaurants i atura el repartiment a domicili.
Sense protecció
Un altre dels sectors on els sindicalistes afirmen que hi ha més problemes és el dels contact center. En les instal·lacions d’aquestes empreses treballen moltes persones apilades en uns espais reduïts. Segons CCOO en moltes empreses no s’ha facilitat a les treballadores i treballadors, màscares que preservin la seva salut. Per aquest motiu s’han produït queixes dels comitès de salut laboral de les empreses. El sindicat afirma que si no hi ha un canvi d’actitud per part de les direccions de les companyies, hauran de “prendre cartes en l’assumpte” i recorden que la normativa de salut laboral permet que s’aturi la producció d’una empresa si es considera que no es garanteix la salut i la integritat dels treballadors.
A Correus també s’han viscut moments de tensió perquè els treballadors s’han negat a fer la seva feina sense equips de protecció adients. CCOO i UGT han acusat l’empresa estatal de posar el negoci per davant de la seguretat de la seva plantilla en imposar, sense negociar amb els representants dels treballadors, activitats innecessàries, amb exposició i risc excessius i, per extensió, de la ciutadania, a l’actual situació excepcional causada pel coronavirus.
La tensió i les protestes es van produir en el torn de nit, cosa que va suposar paralitzar la seva activitat, cosa que s’ha repetit el matí de dilluns a molts llocs. Tot plegat perquè Correus no ha dotat els treballadors dels equips de protecció imprescindibles, Això és, ni guants ni gels per a col·lectius que estan constantment en contacte amb la ciutadania.
La falta de proteccions per al treball ha causat una altra parada a l’empresa Esgo Orona, de Riudellots de la Selva. Els treballadors s’han negat a fer la seva feina perquè afirmen que la direcció de la companyia no els ha proporcionat equips de protecció individuals com mascaretes i gel desinfectant. En declaracions a Catalunya informació de Girona han argumentat la seva protesta pel fet que han d’operar en recintes com els ascensors que poden estar contaminats, cosa que posaria en perill la seva salut i la dels seus familiars.