Mobilització de la comunitat universitària en defensa d’una solució que respecti els drets del Personal Investigació en Formació (PIF). Una concentració convocada per diversos sindicats i organitzacions d’estudiants donarà suport des de les 9 del matí davant la seu del Tribunal Superior de Catalunya en la primera vista judicial del procés vinculada a la reivindicació del compliment de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF).
A la situació judicial s’ha arribat per dues vies distintes. La primera té a veure amb una demanda presentada per set universitats públiques contra els sindicats CCOO i UGT de Catalunya. Aquestes dues organitzacions, com a signants del I Conveni Col·lectiu del Personal Docent i Investigador (PDI) laboral havien iniciat amb una acció al Tribunal Laboral de Catalunya, el desembre passat, un procés de conflicte col·lectiu contra les universitats públiques per tal d’aconseguir que les universitats complissin l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) especialment pel que fa al 4t any de contractació en absència d’informe negatiu. Contra aquesta iniciativa les universitats van presentar una demanda judicial.
D’altra banda, CGT de Catalunya també va interposar una demanda contra les universitats reclamant també el 4art any.
Unificar les causes
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit unificar es dues causes i el 25 de febrer se celebrarà la primera vista d’aquest procés. Per això, tant els sindicats que participaran en la vista com diverses organitzacions vinculades amb la universitat han convocat a partir de les 9 del matí una concentració al Passeig Lluís Companys de Barcelona.
En el cas de la CGT, el 2 de desembre de 2019 va presentar també una denuncia contra 40 centres de recerca a Catalunya davant la Inspecció de Treball per no complir el contingut de l’esmentat estatut. Aquesta acció se suma a la anterior actuació en la qual el sindicat va denunciar les universitats catalanes, excepte la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per no aplicar la normativa abans esmentada.
La nova actuació s’ha referit als 40 centres d’investigació que integren la Fundació de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) . Després de mesos de recopilar informació sobre la situació contractual del Personal Investigador en Formació (EPIF) d’aquests diferents centres, des del sindicat s’han trobat evidències del fet que en aquests centres de recerca no s’aplica la pròrroga de quart any per als contractes, tal com estableix el Reial Decret 103/2019 de l’EPIF.
Cal recordar que l’Estatut de Personal Investigador (EPIF), aprovat a mitjans de l’any 2019 pel ministeri de Ciència i Innovació fixa les taules salarials aplicables al col·lectiu, cosa que farà que pels professors associats de primer any el sou passi de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, inclou un punt que implica que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada.
Tot i que la norma està plenament vigent, els equips de govern de les universitats públiques catalanes, a excepció de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Direcció General d’Universitats, dependent de la Generalitat de Catalunya, s’han negat a aplicar les millores laborals contemplades. l’EPIF afecta a tots els contractes predoctorals que actualment deriven de diverses convocatòries de la Generalitat i del Govern Central, així com les convocatòries pròpies de les universitats. En la majoria dels casos, les condicions salarials i de durada del contracte es troben per sota del que estableix el RD 103/2019.
La circumstància que majoritàriament no s’apliqui la pròrroga automàtica del 4 art any provoca que a ara, gran part de les tesis doctorals s’acabin mentre l’investigador treballa en situació d’atur, un cop completat el tercer any de contracte i sense la pròrroga que estableix la legislació.
Els darrers mesos els doctorands han protagonitzat diverses actuacions en defensa de la seva causa, com una tancada a la seu de l’Agència de Gestió d’Ajuts d’Universitat i Recerca (AGAUR), concentracions davant la seu de la seu de la Direcció General d’Universitats. Fins i tot han desenvolupat jornades de lluita per reclamar els seus drets.