Almenys 134 treballadors d’empreses multiservei que treballaven fins fa poc per a la societat Europcar es troben penjats, sense poder entrar en el lloc de feina i sense poder acollir-se al subsidi de desocupació perquè no han estat acomiadats. La seva situació té a veure amb el fet que una de les empreses per a les quals treballava afirma que els subroga i l’empresa teòricament receptora no en vol saber res, segons fonts laborals.
La reforma laboral va suposar barra lliure per a les empreses a l’hora d’externalitzar part del seu negoci. Per fer possible aquestes maniobres van néixer les empreses multiservei, tot plegat per abaratir costos a les empreses matriu. Però l’ús i abús de les possibilitats de la norma crea situacions kafkianes com la que afecta els treballadors de la companyia Icar, una multiservei contractada per Europcar, que netejava els cotxes i els preparava per a noves contractacions. Aquesta societat va comunicar als seus treballadors que a partir del 18 de desembre passarien a dependre, com a subrogats, d’una nova companyia: Fleet Care Services S.L., però aquesta societat no es fa càrrec dels i les treballadores, que el diumenge passat no van poder accedir als seus llocs de treball, segons denuncia CCOO.
A Catalunya se sap que Icar tenia centres de treball a l’Aeroport del Prat, Sants, a Viladomat i a Gran Via, Sabadell, Terrassa i també a Tarragona i Girona.
La situació és veritablement enrevessada. Així, almenys uns 100 treballadors i treballadores a Barcelona i 34 a Madrid no saben ben bé que ha de fer, Però, fonts sindicals afirmen que hi podria haver més afectats en altres capitals de província d’Espanya, com per exemple a Màlaga. Aquests treballadors han vist negat l’accés als seus centres de treball per part de Fleet Care Services, actual encarregada del servei de neteja dels cotxes per Europcar. Aquesta nova empresa afirma que no té obligació de subrogar a la plantilla, és a dir, a quedar-se els treballadors que fins al moment feien la feina.
Ni feina i atur
En un comunicat, CCOO denúncia la situació a la qual les dues empreses han abocat els treballadors. Per una banda no poden accedir al seu lloc de treball i per l’altra tampoc compten amb una carta d’acomiadament amb la qual puguin sol·licitar la prestació per desocupació. Es troben, doncs, en un llimbs legal.
Fonts de la Federació de Serveis de CCOO expliquen que la situació que ara es denuncia és prou habitual en el subsector de les empreses multiserveis, ja que, a conseqüència de no aplicar un conveni sectorial, la regulació -segons el sindicat, és insuficient i sense protecció per als drets laborals, es basa en els que estableixi el conveni d’empresa o els plecs del servei. Això aboca a la inestabilitat els treballadors.
A Barcelona els treballadors han començat a organitzar-se. Un total de 54 han presentat denúncia d’urgència a Inspecció de Treball i preparen també una denúncia a l’autoritat laboral.