Informació publicada a Eldiario.es
La derogació de l’acomiadament per baixes mèdiques serà una de les primeres i més “urgents” mesures que el Govern de coalició derogarà de la reforma laboral del PP. Així ho ha destacat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la seva primera entrevista en el càrrec, al programa Al Rojo Vivo. La nova titular de la cartera de Treball ha afirmat que la seva intenció és reunir-se en aquesta setmana amb els sindicats i la patronal per negociar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) d’aquest any, encara que no ha concretat la data de la trobada.
La ministra no ha respost expressament sobre si la derogació de la reforma laboral de 2012 serà parcial o total, però ha explicat que es concretarà en dues fases: una primera, amb la derogació d’alguns elements que considera “urgent” anul·lar i, una segona a llarg termini, en la qual s’elaborarà un “nou Estatut dels Treballadors per al Segle XXI”.
Entre les primeres mesures que el Ministeri de Treball tombarà de la legislació laboral de Rajoy, la ministra Díaz ha destacat en primer lloc l’acomiadament objectiu per baixes mèdiques, regulat en l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballadors i que va avalar recentment el Tribunal constitucional. “Que en aquest país un treballador o treballadora amb una baixa mèdica pugui ser acomiadat vulnera la legislació internacional i per descomptat cal derogar-amb urgència”, ha afirmat.
La derogació de “la possibilitat d’acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia” és un dels compromisos del programa de Govern que PSOE i Unides Podem presentar per aconseguir el suport a la investidura de Pere Sánchez.
Compliment urgent
Yolanda Díaz s’ha compromès doncs a complir amb aquesta mesura de manera “urgent” i també ha destacat la recuperació de la primacia del conveni sectorial sobre el d’empresa entre les primeres mesures prendrà el seu Ministeri en el promès desmuntatge de la reforma laboral de Rajoy. Sobre si es recuperarà les indemnitzacions per acomiadament anteriors a la reforma laboral de 2012, Díaz s’ha limitat a afirmar que el tema de l’acomiadament s’abordarà “en el marc de el diàleg social” com una qüestió “clau”, dins de les mesures enfocades a més llarg termini.
La pujada del salari mínim d’aquest any és una altra de les qüestions prioritàries de Díaz, que ha mostrat la seva intenció de reunir-se en “aquests dies” de la setmana amb la patronal i els sindicats per negociar a l’alça. La ministra no ha donat pistes sobre quina serà la proposta d’increment de Govern de coalició i s’ha remès a la meta de el 60% de l’salari mitjà a la fi de la legislatura (tot i que aquesta referència genera alguns dubtes).
Sobre la seva futura relació amb la patronal, Yolanda Díaz ha recordat que la CEOE “no volia aquest Govern i és legítim”, però ha confiat que els representants dels empresaris treballaran i ella mateixa col·laboraran “amb respecte” i voluntat per tancar acords dins de el diàleg social.
La ministra no ha volgut donar importància al comentari de el líder de la patronal, Antonio Garamendi, d’ahir en què va afirmar que els empresaris tenien “por” de les mesures econòmiques de el nou Govern per la seva possible desviació de el dèficit. “Jo crec que és una mica exagerat”, ha sostingut Díaz.