Els treballadors de l’empresa DHL PARCEL han iniciat aturades per denunciar acomiadaments dits objectius comunicats per la direcció de la companyia. Segons UGT de Catalunya l’empresa ha coaccionat els seus treballadors fins arribar a aconseguir que aquests s’abaixin els salaris. Ho ha fet sota l’amenaça d’aplicar acomiadaments. Davant d’això, els treballadors van iniciar dimarts, 17 de gener i dimecres, 18 del mateix mes, aturades i concentracions entre les 9 i les 16 hores davant les portes de DHL al CIM Vallès per denunciar la situació en què es troben.
El malestar de la plantilla és gran perquè, segons afirmen, l’empresa estaria fent un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Pel que fa als darrers acomiadaments que s’han produït a les bases que el grup té a Catalunya, pel capbaix són 50, a les quals caldria afegir les que es produeixen en altres indrets de l’Estat espanyol.
Per exemplificar el concepte de coaccions, “fa molt poc van cridar a les oficines 5 caps d’equip als quals els van dir que o acceptaven una reducció de categoria i salari o serien inclosos en les llistes d’acomiadats, segons Sandra Cañete, responsable de Política Sindical i Comunicació UGT Vallès Occidental.
L’empresa DHL PARCEL tenia a l’Estat espanyol abans d’iniciar-se els acomiadaments uns 500 treballadors. El grup, filial de Deusche Post havia fet una aposta important per treballar conjuntament amb Amazon, però no ha sortit bé i se suposa que d’aquesta situació deriva l’onada de sortides de treballadors i de retallades salarials.
El sindicat assegura que amb aquesta actitud l’empresa menysprea els esforços realitzats per la plantilla, com renúncia d’endarreriments, canvis d’horaris, complements salarials, cosa que representa un important esforç tant personal com econòmic dels treballadors.
Mobilitzacions conjuntes
Les mobilitzacions es convoquen de manera conjunta per part dels tres sindicats amb presència a l’empresa: UGT, CCOO i CGT.
UGT puntualitza que DHL PARCEL ha trencat a la pràctica els acords que va signar amb el comitè d’empresa en matèria de garantia d’ocupació i estabilitat a la feina que es van aconseguir al Tribunal Laboral de Catalunya. En la nova situació, “treballadors i treballadores amb més de 30 anys d’experiència són acomiadats i tractats amb indiferència, i posteriorment substituïts per personal d’empresa de treball temporal en una clara maniobra per abaratir costos salarials i destruir ocupació estable i de qualitat”, afirma.
El sindicat conclou que en aquesta situació es dóna la paradoxa que la classe treballadora està subvencionant amb els seus esforços i sacrificis la mala gestió de les multinacionals que, concretament, operen al Vallès Occidental. En aquest sentit, UGT es referma en el fet que “cal derogar les reformes laborals que desequilibren la relació de forces i que permeten que grans empreses com DHL facin tot tipus de maniobres legals per destruir l’ocupació de qualitat”.